ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, raidurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 17 palestinieni în două dintre taberele de refugiați din Fâșia Gaza, iar tancurile israeliene au pătruns mai adânc în orașul Rafah din sudul enclavei, au declarat locuitorii și medicii, conform Reuters.

Locuitorii au raportat bombardamente intense de tancuri și avioane în mai multe zone din Rafah, unde se refugiaseră peste un milion de persoane înainte de luna mai. De atunci, cea mai mare parte a populației a fugit spre nord, deoarece forțele israeliene au invadat orașul.

"Rafah este bombardat fără nicio intervenție din partea lumii, ocupația (Israelul) acționează liber aici", a declarat pentru Reuters, prin intermediul unei aplicații de chat, un locuitor din Rafah și tată a șase copii.

Tancurile israeliene acționau în interiorul zonelor Tel Al-Sultan, Al-Izba și Zurub, în vestul Rafahului, precum și în Shaboura, în inima orașului. De asemenea, acestea au continuat să ocupe cartierele estice și periferia, precum și granița cu Egiptul și punctul de trecere a frontierei vitale de la Rafah.

"Există forțe israeliene în majoritatea zonelor, există și o rezistență puternică și îi fac să plătească scump, dar ocupația nu este etică și distrug orașul și tabăra de refugiați", a declarat rezidentul.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că un bărbat a fost ucis în cursul dimineții de focul israelian în partea de est a Rafah. Medicii au declarat că ei cred că mulți alții au fost uciși în ultimele zile și săptămâni, dar echipele de salvare nu au putut ajunge la ei.

Armata israeliană a declarat că a continuat "o activitate precisă, bazată pe informații" în Rafah, ucigând în ultima zi mai mulți bărbați înarmați palestinieni în lupte corp la corp și a confiscat arme. Forțele aeriene au lovit zeci de ținte în întreaga Fâșie Gaza în ultima zi, a adăugat aceasta.

În centrul Fâșiei Gaza, două lovituri aeriene israeliene separate asupra a două case au ucis 17 palestinieni în Al-Nuseirat și Al-Bureij, două tabere de refugiați desemnate care găzduiesc familii și urmași ai persoanelor care au fugit în Gaza în războiul din 1948, în jurul creării Israelului, au declarat medicii.

"Cu fiecare oră de întârziere, Israelul ucide mai mulți oameni, vrem o încetare a focului acum", a declarat Khalil, 45 de ani, un profesor din Gaza, acum strămutat împreună cu familia sa în orașul Deir Al-Balah din centrul Fâșiei Gaza.

"Ajunge cu sângele nostru, o spun Israelului, Americii și liderilor noștri de asemenea. Războiul trebuie să înceteze", a declarat el pentru Reuters prin intermediul unei aplicații de chat.

Declarația militară israeliană nu a comentat în mod direct cele 17 decese, dar a precizat că forțele au continuat să opereze împotriva facțiunilor militante din zonele centrale din Gaza.

Comandantul unei celule de lunetiști a Jihadului Islamic a fost ucis de un avion de război israelian, iar trupele au "eliminat", de asemenea, o celulă militantă, a precizat comunicatul.

Aripile armate ale Hamas și Jihadului Islamic au declarat că luptătorii s-au confruntat cu forțele israeliene în zonele de luptă cu rachete antitanc și bombe de mortier și că, în unele zone, au detonat dispozitive explozive pre-plantate împotriva unităților armatei.

Ofensiva a lăsat Gaza în ruine, ucigând peste 37.400 de persoane, potrivit autorităților sanitare, și a lăsat o mare parte din populație fără adăpost și în sărăcie.

De la armistițiul de o săptămână din noiembrie, încercările repetate de a aranja o încetare a focului au eșuat, Hamas insistând asupra unei încetări permanente a războiului și a unei retrageri totale a Israelului din Gaza.
 
Netanyahu refuză să pună capăt războiului înainte ca Hamas să fie eradicată și ostaticii să fie eliberați.