ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Raluca Turcan a declarat miercuri că toți cei implicați în tragedia de la Timișoara, unde doi copii și mama unuia dintre ei au murit după o dezinsecție, trebuie să răspundă direct pentru cele întâmplate, ”astfel încât omul să aibă garanția că nu se culcă sănătos și se trezește mort”, scrie RomaniaTV.
 

 
”Pentru tragedia de la Timișoara trebuie să existe o răspundere directă a tuturor factorilor implicați. Adică nu se poate ca în materie de siguranță publică să nu existe controale ale instituțiilor statului, astfel încât omul să aibă garanția că nu se culcă sănătos și se trezește, ferească Dumnezeu, mort, așa cum s-a întâmplat în Timișoara. Este greu de imaginat cum a putut să existe atâta lipsă de responsabilitate în materie de verificarea îndeplinirii competențelor și a cerințelor contractuale de către furnizorul privat", a declarat Raluca Turcan.

Un bebeluș de nouă zile, un copil de trei ani și mama acestuia, în vârstă de 28 de ani, au murit după ce în blocul în care locuiau, de pe strada Mioriței nr. 8 din Timișoara, s-a făcut dezinsecție și deratizare.
 
Până în prezent, un număr de 83 de persoane, din care 56 de adulți și 27 de copii, s-au prezentat pentru investigații la trei spitale din oraș. În prezent mai sunt internate 33 de persoane. Este vorba despre 9 pacienți la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Pius Brînzeu" Timișoara, 3 pacienți la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și 21 de copii la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii " Louis Țurcanu" Timișoara.

Toți pacienții sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greață, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătățite.
 
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au anunțat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timișoara, printre care cel în care trei oameni și-au pierdut viața, există indicii că a fost folosită substanța Delicia – Gastoxin care conține fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială.

Medicii de la Ambulanța din Timișoara spun că, în cazul decesului a trei oameni din blocul în care au fost făcute dezinsecție și deratizare, fără decesul femeii de 28 de ani nu și-ar fi putut da seama de legătura dintre cazuri. Aceasta deoarece nimeni nu a simțit mirosuri neobișnuite în bloc, iar cazurile anterioare care au ajuns la Spitalul de Copii "Louis Țurcanu" aveau simptomatologii diferite.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș spune că firma Bistim Dera SRL nu are autorizație de funcționare din moment ce și-a schimbat adresa, în timp ce Direcția de Sănătate Publică spune că nu a făcut niciodată vreo verificare la această firmă. Ambele instituții nu au putut spune cine ar fi trebuit să îi acorde firmei Bistim Dera SRL autorizația pentru folosirea de substanțe toxice, utilizate pentru dezinsecție și deratizare.
Patronul Bistim Dera SRL, Ioan Sorin Buță, a fost arestat pentru 30 de zile. Avocatul său afirmă că a recunoscut acuzațiile care i se aduc și le-a spus anchetatorilor că a cumpărat substanța cu 600 de lei de la o cunoștință.