ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 62 de ani de la moartea marelui om politic Iuliu Maniu, o nouă încercare de identificare a locului în care se află rămășițele pământești ale fostului lider țărănist.

Osemintele lui Iuliu Maniu, cel ce a fost de trei ori prim-ministru al României şi una dintre cele mai importante personalităţi politice din perioada interbelică, vor fi căutate prin scanarea Cimitirului Săracilor din Sighetu Marmaţiei cu ajutorul unui modern aparat de tip georadar, graţie unei iniţiative a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

Cercetările se bazează pe faptul că fostul politician avea o tijă metalică în picior, după ce a fost rănit, scrie EVZ.

După cel de-Al Doilea Război Mondial Iuliu Maniu a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste, el fiind arestat în 1947, în urma "înscenării de la Tămădău”. Condamnat la închisoare pe viaţă, a fost trimis la penitenciarul din Galaţi, de unde a fost transferat, în 1951, la Sighet, închisoare unde a şi decedat, la 5 februarie 1953, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului. Rămăşiţele sale nu au fost identificate nici până astăzi, chiar dacă au mai existat încercări, chiar şi în perioada regimului comunist, ca ele să fie aduse pentru a fi îngropate la Bădăcin, conform dorinţei testamentare a lui Iuliu Maniu.