După 62 de ani de la moartea marelui om politic Iuliu Maniu, o nouă încercare de identificare a locului în care se află rămășițele pământești ale fostului lider țărănist.

Osemintele lui Iuliu Maniu, cel ce a fost de trei ori prim-ministru al României şi una dintre cele mai importante personalităţi politice din perioada interbelică, vor fi căutate prin scanarea Cimitirului Săracilor din Sighetu Marmaţiei cu ajutorul unui modern aparat de tip georadar, graţie unei iniţiative a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

Cercetările se bazează pe faptul că fostul politician avea o tijă metalică în picior, după ce a fost rănit, scrie EVZ.

După cel de-Al Doilea Război Mondial Iuliu Maniu a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste, el fiind arestat în 1947, în urma "înscenării de la Tămădău”. Condamnat la închisoare pe viaţă, a fost trimis la penitenciarul din Galaţi, de unde a fost transferat, în 1951, la Sighet, închisoare unde a şi decedat, la 5 februarie 1953, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea oraşului. Rămăşiţele sale nu au fost identificate nici până astăzi, chiar dacă au mai existat încercări, chiar şi în perioada regimului comunist, ca ele să fie aduse pentru a fi îngropate la Bădăcin, conform dorinţei testamentare a lui Iuliu Maniu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews