ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19.02/18:48 Osemintele găsite la finalul lunii septembrie trecut,  despre care s-a crezut inițial că aparțin unui soldat român sunt de origine animală, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, informează www.uz-volgye.ro. Concluzia a venit ca urmare a faptului că rămășițele au fost examinate de Institutul de Medicină Legală din Iași.

Cimitirul Internațional de la Valea Uzului a fost obiect de dispută între localitățile Sân Martin și Dărmănești. Primăria din Dărmănești a ridicat un monument în memoria soldaților români îngropați acolo, demers cu care autoritățile din județul Harghita nu a fost de acord.



Știrea inițială

Rămășițele unui soldat, posibil român, au fost găsite în apropiere de Valea Uzului, județul Bacău, de către un pasionat de istorie care căuta în zonă cu detectorul de metale, anunță Mediafax.

Potrivit sursei citate, rămășițele umane au fost descoperite de Vasile Boboc, un bărbat pasionat de istorie.

„ (…) Am zis să mergem și noi în zona Valea Uzului. Am ales să mergem pe versantul de pe partea stângă, am ales un drum și undeva la 700-800 de metri de la mașină, un kilometru chiar am zărit o cască, după o piatră. Am luat casca, ne-am uitat după model, am zis că e românească, că e normal să fie acolo pentru că e linia frontului acolo și am scos detectoarele. Ne-am apucat de detecție, după care am scos paharul de băut apă, o teacă de baionetă, baioneta, au început să apară ceva oseminte. S-a găsit muniție, s-a găsit arma și în același săpături s-au scos și oseminte la iveală. După modelul de cască și muniție am zis că e vorba de un soldat român", a declarat, pentru Mediafax, Vasile Boboc.

Astfel, au fost găsite mai multe elemente de muniție, o bucată de lopată și o cască metalică.

„Casca și arma se vedea că sunt relicve, că sunt de pe vremea războiului", a spus Vasile Boboc.

Ulterior, Vasile Boboc a sunat la 112 și a anunțat autoritățile despre descoperirea făcută.

Reprezentantul IPJ Bacău, Cătălina Păduraru, a declarat că materialele identificate au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor, iar osemintele au fost transmise pentru a fi expertizate antropologic.

În urmă cu două luni, același bărbat a găsit într-o altă zonă din Bacău rămășițele unui ofițer german.