ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Comisiei pentru alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a prezentat, marți, concluziile Raportului final al acestui for, după 8 luni de activitate, precizând că, în lipsa buletinelor de vot, se poate doar deduce că au existat acțiuni de influențare a scrutinului.

„Concluzia Raportului este că au fost niște acțiuni concertate de schimbare a șefilor de prefecturi și de deconcentrate din teritoriu cu intenția de a schimba sau de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar să deducem că aceste acțiuni au avut loc, că s-a încălcat legea și că au avut scopul de a influența rezultatul votului”, a spus Oana Florea, citată de Mediafax.

Ea a menționat că pe parcursul celor 8 luni de activitate Comisia a audiat 45 de persoane, fiind emise, totodată, și 4 decizii ale CCR care au creat cadrul legislativ necesar desfășurării în bune condiții a comisiilor de anchetă.

În ceea ce privește subiectul „sufrageriei lui Oprea”, Oana Florea a arătat că unele persoane au refuzat să vină al audieri, altele au răspuns în scris „nespunând nimic", iar altele au invocat ancheta Parchetului.

„Conform Ordonanței de clasare am aflat că în casa domnului Oprea au participat George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Dan Andronic, Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu. Nu au vrut să vorbească cu ce scop se aflau în același loc, ceea ce face să planeze suspiciunea că s-au întâlnit cu scopul de a influența rezultatul alegerilor. Din probe nu se poate trage o astfel de concluzie, am explicat motivele", a arătat Oana Florea.

Ea a precizat că Raportul final a fost adoptat marți cu 9 voturi „pentru" de către reprezentanții PSD, ALDE și UDMR.

Raportul va fi trimis Parchetului, Administrației Prezidențiale, CSM și Guvernului, a mai spus Oana Florea.