ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monica Macovei, alături de consilierul său de la acea vreme, jurnalistul Dan Tăpălagă, au pătruns ilegal în arhiva DGPA, de unde au sustras documente. Acțiunea celor doi a avut loc deși nici Macovei, nici Tăpălagă nu dețineau la acea vreme certificat ORNISS, care le oferea posibilitatea de a avea acces la informații clasificate. Acestea sunt principalele concluzii ale raportul comisiei parlamentare SIPA cu privire la desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție. Raportul final va fi trimis către CSAT, SRI, Ministerul Justiției și Parchetul de pe lângă Înașta Curte de Casație și Justiție pentru dispunerea de măsuri cu privire la competența fiecărei instituții.



Parlamentul a adoptat miercuri, cu 166 de voturi „pentru”, 54 de voturi „împotrivă” și patru abțineri, raportul Comisiei SIPA cu privire la desființarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA), în care se arată că declarațiile persoanelor audiate au dus la concluzia că ministrul Justiției din 2005, Monica Macovei, alături de consilierul său, jurnalistul Dan Tăpălagă, au pătruns în arhivă. De asemenea, spune raportul, Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 privind desființarea DGPA a fost "inițiată cu siguranță de ministrul Justiției”, conform news.ro.

Potrivit raportului, Comisia a avut 19 ședințe și au fost invitate la audieri 57 de persoane, dintre care patru au răspuns solicitării prin scrisori, iar șapte nu au dat niciun răspuns.  De asemenea, au fost trimise 71 de adrese către 21 de instituții ale statului pentru a fi puse la dispoziția Comisiei documente.


 
Astfel, SRI, Ministerul Justiției, Ministerul Aprării și Serviciul de Protecție și Pază nu au răspuns acestor solicitări.

Aceeași sursă arată că, din declarațiile făcute de persoanele audiate în Comisie, a rezultat faptul că decizia de desființare a Direcției Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA) a fost luată de către ministrul Justiției de la acea vreme, Monica Macovei.

De asemenea, raporul arată că Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 privind desființarea DGPA a fost "inițiată cu siguranță de ministrul Justiției”.


Tot din declarațiile persoanelor audiate, Comisia a stabilit că "doamna Luisa Monica Macovei, ]n luna ianuarie 2005, însoțită de domnul Dan Nicolae Tăpălagă, s-a prezentat la sediul adinistrativ al DGPA, unde, sub pretextul efectuării unui control (...) a sigilat unul sau două fișete cu arhiva din... cel de la etajul 2 din încăpere, două fișete, cred, de arhivă, cu sigiliul  Domniei Sale. A urcat la etaj, ne-a solicitat să deschidem să vadă integritatea documentelor, am arătat-o”.


De asemenea, se arată că Macovei și Tăpălagă nu dețineau la acea vreme certificat ORNISS, care le oferea posibilitatea de a avea acces la informații clasificate.

Și foștii miniștri ai Justiției din acea perioadă, Cătălin Predoiu și Mona Pivniceru, „au manifestat preocupare pentru conservarea fondului arhivistic al DGPA, însă demersurile acestora nu au avut finalitate”, mai notează Comisia în raport.

În raportul seaparat trimis de PNL către Birourile permanente reunite ale Parlamentului, se arată că: "în vederea realizării scopului pentru care a fost instituită Comisia, s-a procedat la solicitarea de informații de la instituțiile și autoritățile publice descries în anexa II a raportului dar și la audierea unor persoane, Din răspunsurile primite, cât și din modul în care au fost conduse audierile persoanelor invitate în fața Comisiei, nu s-a desprins nicio concluzie relevantă realizării scopului Comisiei".

Raportul final va fi trimis către CSAT, SRI, Ministerul Justiției și Parchetul de pe lângă Înașta Curte de Casație și Justiție pentru dispunerea de măsuri cu privire la competența fiecărei instituții.