ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tehnocrații par dornici să împiedice masele să mănânce carne adevărată în speranța de a combate spectrul schimbărilor climatice și de a face mai mulți bani. În timp ce există o presiune semnificativă în curs de desfășurare pentru ca oamenii să renunțe la fripturi, hamburgeri și hot dog-uri și să mănânce în schimb insecte și alge, alarmiștii climatici și elitele deopotrivă promovează așa-numita „carne" sintetică, este informația momentului publicată de Blaze.  

Această alternativă s-ar putea dovedi prea greu de „înghițit” pentru mulți consumatori, având în vedere lipsa actuală de date despre sănătate cu privire la efectele pe care astfel de producții de laborator le-ar putea avea asupra consumatorilor, precum și recentul raport al Bloomberg care subliniază cum carnea sintetică este, în multe cazuri, cancerigenă.

Care este contextul?

Atunci când își prezenta capodopera literară „Cum să evităm un dezastru climatic" în 2021, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat pentru MIT Technology Review cătoate țările bogate ar trebui să treacă la carne de vită 100% sintetică. Te poți obișnui cu diferența de gust, iar promisiunea lor este că o vor face și mai gustoasă în timp. În cele din urmă, această primă ecologică este suficient de modestă pentru a putea schimba într-un fel [comportamentul] oamenilor sau pentru a folosi reglementările pentru a schimba total cererea".

Deși Gates susține că mai puține emisii de metan din cauza flatulenței animalelor vor ajuta la combaterea schimbărilor climatice, nu doar planeta va fi cea care va beneficia, se presupune, de acest lucru. El urmărește să obțină un profit semnificativ, după ce a investit în diverse companii care creează carne falsă și înlocuitori de carne pe bază de plante. În discuția sa despre carnea canceroasă de laborator, Igor Chudov a remarcat pe Substack-ul său că Forumul Economic Mondial a susținut, de asemenea, înlocuirea cărnii reale.

WEF a publicat un articol în 2019 - în același an în care start-up-ul israelian Aleph Farms a pretins că este prima companie care a produs o friptură în laborator - intitulat: „Veți mânca carne de înlocuire în 20 de ani. Iată de ce", în care se susținea că carnea de laborator ar putea fi creată mai eficient și ar avea „mai puține riscuri pentru produs decât carnea convențională". Din nou, în 2020, a publicat un articol în care susținea că carnea de laborator este o „soluție mai durabilă" care ar inversa defrișările și ar contribui la limitarea creșterii temperaturii globale.
 
Administrația americană pentru alimente și medicamente a declarat pentru prima dată că anumite tipuri de carne cultivată în laborator sunt sigure pentru consumul uman în noiembrie 2022, la doi ani după ce Singapore a devenit prima țară care a permis vânzarea acestora. Upside Foods, o companie cu sediul în California și susținută de Gates, care produce așa-numita carne din celule de pui, a primit ulterior autorizația de a începe să își vândă produsul imediat ce Departamentul american al Agriculturii și-a inspectat instalațiile, a relatat CNN.

Reuters a raportat luna trecută că Upside speră să aducă carnea sintentică în restaurante încă din acest an.

O altă companie producătoare de carne de laborator cu sediul în California, Good Meat, are o cerere în așteptare la FDA. Mosa Meat, cu sediul în Olanda, și Believer Meats, cu sediul în Israel, se pare că sunt, de asemenea, în discuții cu FDA pentru a aduce pe mesele americanilor simulacrul lor de carne crescută în cuve. Pe lângă depășirea obstacolelor de reglementare, Reuters notează că aceste companii vor trebui, de asemenea, să blocheze lanțul de aprovizionare pentru „amestecul de nutrienți pentru a hrăni celulele și pentru bioreactoarele masive necesare pentru a produce cantități mari de carne cultivată".

O imitație canceroasă

Un raport recent al Bloomberg nota că, timp de decenii, „companii precum Pfizer Inc. și Johnson & Johnson au cultivat volume mari de celule pentru a produce vaccinuri, anticorpi monoclonali și alte produse bioterapeutice. Acum, ideea este că am putea la fel de bine să mâncăm și aceste celule".

În timp ce susținătorii cărnii cultivate în laborator susțin că produsul lor nu este, cel puțin la nivel celular, diferit de carnea adevărată, raportul a subliniat că „celulele normale de carne nu se divid la nesfârșit"; celulele normale se vor diviza doar de câteva zeci de ori. Pentru ca culturile de celule să se înmulțească la ratele necesare pentru a menține pe linia de plutire aceste companii producătoare de carne falsificată, „mai multe companii, inclusiv cele Trei Mari, folosesc în liniște ceea ce se numește celule imortalizate. ... Celulele imortalizate sunt un element de bază al cercetării medicale, dar ele sunt, din punct de vedere tehnic, precanceroase și pot fi, în unele cazuri, complet canceroase."

Prima linie de celule nemuritoare a provenit de la Henrietta Lacks, o negresă cultivatoare de tutun din sudul Virginiei, care avea cancer de col uterin. Celulele au fost prelevate și folosite fără știrea sau consimțământul ei. Revista Smithsonian a relatat că celulele ei canceroase au fost folosite de mai multe ori, inclusiv în spațiu pentru teste de gravitație zero, în vaccinul împotriva poliomielitei, în clonare, în cartografierea genelor și pentru fertilizarea in vitro. Aceste așa-numite celule nemuritoare - modificate pentru a se diviza la nesfârșit, „sfidând astfel limitele normale de creștere... făcându-le să semene în mod inconfundabil mai mult cu celulele canceroase" - sunt cultivate în cuve numite bioreactoare, unde generează în cele din urmă tone de „masă celulară".

Raportul a indicat că unii cercetători în domeniul cancerului au minimizat riscul consumului acestei carne de laborator cancerigenă, menționând că „deoarece celulele nu sunt umane, este practic imposibil ca persoanele care le mănâncă să facă cancer de la ele sau ca celulele precanceroase sau canceroase să se reproducă în interiorul oamenilor". Joe Fassler, autorul raportului, a sugerat că industria cărnii reale ar putea folosi ca armă compoziția canceroasă a cărnii falsificate într-un război de relații publice, adăugând: „Este prea ușor să ne imaginăm cronici înșelătoare la Fox News despre tumori de pui și burgeri cancerigeni".

În timp ce Fassler a apreciat că astfel de rapoarte ipotetice sunt înșelătoare, el a recunoscut că până și „industria cărnii cultivate este îngrijorată de utilizarea celulelor imortalizate și face tot ce poate pentru a evita subiectul. În parte, acest lucru se datorează faptului că oamenii de știință nu sunt la fel de rapizi ca jurnaliștii în a folosi în scris cuvintele „esențial imposibil"".

„În ciuda consensului științific informal în jurul siguranței celulelor imortalizate, pur și simplu nu există studii de sănătate pe termen lung care să dovedească acest lucru", a scris el. Acest lucru ar putea explica de ce Upside le cere investitorilor și reporterilor care gustă pseudo-puiul companiei să semneze o „renunțare înfiorătoare", care spune: „Carnea cultivată și produsele alimentare conexe din degustare sunt experimentale. ... Proprietățile nu sunt complet cunoscute". Preocupările ipotetice privind „tumorile de pui și hamburgerii cancerigeni" pot fi în cele din urmă înlăturate de către alarmiștii climatici și jurnaliști, dar oamenii de știință și echipele juridice ale industriei sunt evident reticente în a le respinge cu totul.