ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Biden a primit marți un raport clasificat al serviciilor de informații cu privire la originile coronavirusului, din care reiese că nu s-a putut stabili în mod concludent dacă epidemia a fost rezultatul unei răspândiri de la animale la oameni sau al unei scurgeri din laborator, informează Forbes, citând Washington Post

Potrivit Washington Post, comunitatea serviciilor de informații intenționează să declasifice anumite părți ale raportului, în vederea unei eventuale difuzări publice în următoarele câteva zile.

Raportul a fost înmânat președintelui SUA de către Avril Haines, directorul serviciilor naționale de informații, care avertizase anterior că este posibil ca agențiile să nu poată găsi „arma fumegândă” care să dezvăluie originile pandemiei.

Amintim că, în luna mai, Biden a ordonat agențiilor de informații americane să verifice originile coronavirusului și să întocmească un raport preliminar în termen de 90 de zile, despre care a spus că „ne-ar putea duce mai aproape de o concluzie definitivă” în această privință. La vremea respectivă, Casa Albă a precizat că agențiile de informații au două teorii predominante, două ramuri considerând că a fost transmis de la animale, în timp ce o altă ramură crede că a fost scăpat accidental dintr-un laborator din Wuhan.
 
Deși mulți oameni de știință au respins inițial teoria scurgerii din laborator - considerând că virusul a sărit probabil de la lilieci la oameni prin intermediul unei gazde animale intermediare -, unii au fost deschiși la ideea efectuării unei anchete.
 
În martie, Organizația Mondială a Sănătății și China au publicat un studiu comun care a sugerat, de asemenea, că gazda animală intermediară era cauza probabilă și a catalogat ipoteza scurgerii din laborator ca fiind „extrem de improbabilă”. Cu toate acestea, acel raport a fost aspru criticat de SUA, Marea Britanie, Canada și alte câteva țări care au acuzat China că „a refuzat accesul la datele și probele originale complete”, mai scrie Forbes.