ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul parțial al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI este îngrijorător vizavi de datele pe care le notează ca ocolind legile în vigoare, scrie evz.ro.

Printre altele, acoperit de hotărâri ale CSAT și în baza protocoalelor încheiate cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, SRI a supravegheat tehnic nu mai puțin de 6 milioane de români, în baza 311.000 de mandate, în 12 ani.

Comisia precizează că această cifră reprezintă nu mai puțin de două treimi din populația activă a României. În plus, SRI nici nu s-a prea omorât cu notificarea cetățenilor privind faptul că a fost încetată supravegherea la un moment dat. Drept exemplu este dat cazul lui Călin Popescu Tăriceanu care ar fi aflat din presă despre faptul că a fost supravegheat vreme de patru ani.
Din același raport mai reiese și faptul că mandatele de siguranță națională au fost eliberate cu mare larghețe și fără a avea certiudinea că anumiți cetățeni ar fi comis vreo infracțiune, ci numai în baza faptului că s-ar fi putut produce diverse fapte.

De asemenea, raportul mai subliniază faptul că, în cazurile de suprtaveghere tehnică și a informațiilor strânse aferente, în corespondeța dintre DNA și SRI apare sintagma de ”beneficiari secundari”, sintagmă ce nu este definită în nicio lege. Prin ”beneficiari secundari” se înțelegeau de fapt niște unități militare ale SRI...