ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 70% din timișorenii cu drept de vot au refuzat oferta electorală la alegerile locale din 5 iunie. Absenteismul a atins în orașul de pe Bega un nivel istoric, doar 28,34% dintre cei cu drept de vot prezentându-se duminică la urne.
 
Pe fondul votului de blam dat de majoritatea timișorenilor la adresa clasei politice, liberalul Nicolae Robu reușește să-și păstreze fotoliul de primar, obținând cu aproximativ 15 000 de voturi mai puțin decât la alegerile precedente. Reprezentativitatea acestuia nu atinge, practic, 15%.
 
După cele aproximativ 53 de procente înregistrate de liberal din voturile corect exprimate, locul doi este ocupat de Florin Bîrsășteanu (PSD), cu aproape 23 de procente. Locul al treilea îi revine fostului viceprimar țărănist din perioada în care primăria era condusă de Gheorghe Ciuhandu. Adrian Orza a obținut în calitate de independent aproximativ 7% din preferințele celor prezenți la vot, reușind să își asigure un post de consilier local pentru următorii patru ani.
 
Potrivit presei locale, acesta nu exclude ideea copierii modelului bucureștean al USB pentru a pune pe picioare o platformă politică din fruntea căreia să intre în joc pe viitor cu mai multe șanse în fața electoratului timișorean. De remarcat faptul că liberalii pierd din forță și în Consiliul Local Timișoara, unde situația se va prezenta pentru următorii patru ani astfel: PNL-12 mandate, PSD-9 mandate, PMP și UDMR câte două, ALDE- un mandat, Adrian Orza, un mandat. 
 
Un fapt demn de intrat în istorie au adus alegerile de duminică și la nivelul județului, unde prezența la vot a fost mai ridicată, apropiindu-se de 41 %. Pentru prima dată, PSD câștigă bătălia electorală și ocupă primul loc în Timiș. 

Cel mai probabil, fotoliul de președinte al Consiliului Județean va fi ocupat de Sorin Grindeanu, tânărul lider PSD care îl îndepărtase de la o nouă candidatură din partea social-democraților pe fostul președinte Titu Bojin, din cauza cercetării penale sub care se află acesta în mai multe dosare.