ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Violeta Alexandru s-a făcut de râs după ce a declarat că nu știe cu exactitate câți șomeri există în România la momentul actual. Ministrul Muncii s-a scuzat, precizând că este nemulțumită că românii ocolesc agențiile AJOFM și preferă să-și găsească locuri de muncă pe cont propriu.
 
Într-o intervenție televizată, Violeta Alexandru a precizat, întrebată fiind despre procentul de șomaj în România, că acesta a ajns la 2,5%, conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Procentul ar putea fi însă mult mai mare, pentru că, spune minstrul, mulți români ocolesc agențiile județene.
 
Întrebată dacă statul știe câți șomeri are, Violeta Alexandru a răspuns : ”Păi, nu știe pentru că românii nu vin să notifice la AJOFM. Ei ocolesc AJOFM, nu se înregistrează și preferă să-și găsească de muncă pe cont propriu”, a recunoscut ministrul Muncii, motivând lipsa unei cifre exacte a șomerilor.

Violeta Alexandru a subliniat însă că aproximativ 200.000 de români primesc în continuare șomaj tehnic, fiind vorba în principal de lucrători din industria restaurantelor și din zona sportivă.

”Ca să nu ajungem la măsuri de restricții trebuie sa fim responsabili! Dacă va trebui să mai închidem activități vom recupera banii de șomaj tehnic din fonduri europene!”, a declarat Violeta Alexandru. 

”Avem locuri de muncă de oferit dar nu avem oameni care să vină la treabă. Încerc câteva explicații, eu știind că la ANOFM sunt înregistrați șomeri indemnizați/neindemnizați, oameni în căutarea unui loc de muncă. În România, se califică oameni pentru diverse meserii după cum crede statul că trebuie. Nu este normal. Banii de formare trebuie să ajungă la firme și ele să îi gestioneze. Acestea știu cel mai bine ce tip de pregătire le este necesară viitorilor angajați, când și cum trebuie făcută. Ele vor urmări ca formarea să se facă bine pentru că au interesul să aibă forță de muncă competitivă”, a mai spus Violeta Alexandru.

Ministrul a mai precizat că Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă nu se implică activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, arătând că acestea nu par să fie conectate la schimbările de pe piața muncii.

”După toate semnalele pe care le-am dat despre nevoia de schimbare radicală a abordării, nu văd o mobilizare din partea AJOFM-urilor pentru a se implica activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, pentru a prelua imediat informații de la angajatorii care au locuri de muncă și pentru a căuta cu determinare să le găsească persoane interesate și apte să muncească. Se comportă exact ca cineva care nu va putea răspunde niciodată unui mediu concurențial. Fac strictul necesar la acest capitol. Nu văd că AJOFM-urile sunt conectate la schimbările din piața muncii”, a arătat Violeta Alexandru.