ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi informații analizate de autoritățile americane și dezvăluite marți de cotidianul The New York Times sugerează că un „grup pro-ucrainean” ar putea fi responsabil pentru sabotarea conductelor Nord Stream 1 și 2, care au fost avariate de patru explozii subacvatice în septembrie anul trecut, relatează AFP, citat de RomâniaTV.

Noile informații sugerează că acest grup ar putea fi alcătuit din „opozanți ai lui Vladimir Putin”, atât ruși, cât și ucraineni, dar nu precizează din ce organizație fac parte și nici cine îi sunt sponsorii.

Potrivit cotidianului newyorkez, autoritățile americane au declarat că nu au „nicio dovadă” că guvernul ucrainean ar fi fost direct implicat în această operațiune sau că participanții au acționat sub comanda sa. De asemenea, spionajul american nu știe „prea multe despre autorii și afilierea lor”.

 
Reacția Ucrainei

Consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marți că Kievul „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream și nu are informații despre ceea ce s-a întâmplat, relatează Reuters.


Reacția Rusiei

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marți că informațiile apărute în cotidianul New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream, anul trecut, „demonstrează doar că inițiativa noastră privind lansarea unei investigații internaționale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”, mai scrie Reuters, conform RomâniaTV.