ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:00 Situația din Kazahstan a degenerat miercuri, Guvernul a fost demis, iar reședința președintelui a fost incendiată. Se dau lupte de stradă între poliție și manifestanți. Kremlinul se implică, titrează Evenimentul Zilei

În tot acest răstimp, Rusia a îndemnat miercuri la „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală.

„Urmărim îndeaproape evenimentele din țara vecină și frățească. Suntem în favoarea unei soluții pașnice a tuturor problemelor în cadru legal și constituțional și prin dialog, nu prin revolte de stradă și încălcarea legilor”, a transmis diplomația rusă. Ministerul de Externe rus și-a exprimat speranța într-o „revenire la normal cât mai curând posibil a situației din țară, de care Rusia este legată prin relații de parteneriat strategic și de alianță, precum și prin contacte fraterne și umane”.

Pe de altă parte, agenția Nexta a transmis că un grup de forțe speciale al Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse ar fi sosit în Kazahstan pentru a ridica câteva zeci de lideri și familiile acestora.

În plus, în Kazahstan au fot trimiși de Moscova și consultanți ai serviciului rus de informații - FSB - pentru a înăbuși protestele.

Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraș de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marți spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliție cu grenade asurzitoare și gaze lacrimogene.

Președintele kazah a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pe fondul tulburărilor violente care au pus stăpânire pe țara asiatică, susținând că „teroriștii” au pus stăpânire pe obiectivele strategice din întreaga țară.

Din CSTO fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîstan, și Tajikistan.

„Cred că este oportun să luăm legătura cu partenerii noștri CSTO”, a declarat Kassym-Jomart Tokayev, citat de Știri pe Surse miercuri seara, numindu-i „bande teroriste”. Acești protestatari foarte organizați au fost instruiți în străinătate, este de părere președintele kazah.
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Președintele Kazahstanului a declarat miercuri dimineață starea de urgență pentru două săptămâni în două regiuni ale țării din Asia Centrală, după ce au izbucnit proteste la nivel național din cauza creșterii prețurilor la carburanți, potrivit New York Times.
 
Demonstranții care au cerut scăderea prețurilor la gaze și demisia guvernului și-au petrecut a doua noapte în aer liber în piețele centrale ale orașului Zhanaozen și Aktau, centrul administrativ regional, amintește Antena3.

În Almaty, cel mai mare oraș al țării, poliția a tras cu gaze lacrimogene și grenade paralizante în mulțimile de mii de oameni care au refuzat să se disperseze, în timp ce protestatarii au incendiat mașinile de poliție, potrivit agențiilor de presă.

"Dragi compatrioți, vă îndemn să dați dovadă de prudență și să nu cedați provocărilor din interior și din exterior, euforiei mitingurilor și permisivității", a declarat marți seara președintele Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs video. "Apelurile la atacarea birourilor civile și militare sunt complet ilegale. Aceasta este o crimă care vine cu o pedeapsă".

La începutul zilei de miercuri, Tokayev a anunțat, totodată, demisia guvernului.

Starea de urgență include o stare de asediu de la 23.00 la 7.00 dimineața; restricții de circulație, inclusiv limitarea intrării și ieșirii din orașul Almaty; și interzicerea adunărilor în masă, potrivit unui document publicat pe site-ul președintelui. Protestele publice fără permis sunt ilegale.

Protestele au început duminică în orașul petrolier Zhanozen din sud-vestul țării, același loc în care 16 muncitori petroliști în grevă au fost uciși în 2011 de poliție după ce au cerut îmbunătățirea condițiilor de muncă. (Experții în drepturile omului estimează că numărul victimelor ar putea fi de câteva ori mai mare).

În Aktau, capitala regiunii Mangystau, bogată în resurse, 16.000 de persoane au protestat marți, potrivit agenției ruse de știri Interfax, în timp ce la Zhanozen s-au adunat 10.000 de persoane.

În discursul său, Tokayev a declarat că guvernul va plafona din nou prețul la gazul petrolier lichefiat la 50 tenge (0,11 dolari) pe litru, mai puțin de jumătate din prețul actual al pieței.

Accesul la internetul mobil a fost întrerupt, iar aplicațiile de mesagerie, inclusiv WhatsApp, Facebook și Telegram, au fost blocate.
 
VIDEO: