Război civil sângeros în Kazahstan: Populația a ieșit pe străzi înarmată, manifestându-și nemulțumirea față de creșterea prețurilor la energie. Guvernul și-a dat demisia. Reședința președintelui a fost incendiată. VIDEO

ACTUALIZARE 23:00 Situația din Kazahstan a degenerat miercuri, Guvernul a fost demis, iar reședința președintelui a fost incendiată. Se dau lupte de stradă între poliție și manifestanți. Kremlinul se implică, titrează Evenimentul Zilei.
În tot acest răstimp, Rusia a îndemnat miercuri la „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală.
„Urmărim îndeaproape evenimentele din țara vecină și frățească. Suntem în favoarea unei soluții pașnice a tuturor problemelor în cadru legal și constituțional și prin dialog, nu prin revolte de stradă și încălcarea legilor”, a transmis diplomația rusă. Ministerul de Externe rus și-a exprimat speranța într-o „revenire la normal cât mai curând posibil a situației din țară, de care Rusia este legată prin relații de parteneriat strategic și de alianță, precum și prin contacte fraterne și umane”.
Pe de altă parte, agenția Nexta a transmis că un grup de forțe speciale al Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse ar fi sosit în Kazahstan pentru a ridica câteva zeci de lideri și familiile acestora.
În plus, în Kazahstan au fot trimiși de Moscova și consultanți ai serviciului rus de informații - FSB - pentru a înăbuși protestele.
Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraș de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marți spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliție cu grenade asurzitoare și gaze lacrimogene.
Președintele kazah a cerut ajutor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pe fondul tulburărilor violente care au pus stăpânire pe țara asiatică, susținând că „teroriștii” au pus stăpânire pe obiectivele strategice din întreaga țară.
Din CSTO fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîstan, și Tajikistan.
„Cred că este oportun să luăm legătura cu partenerii noștri CSTO”, a declarat Kassym-Jomart Tokayev, citat de Știri pe Surse miercuri seara, numindu-i „bande teroriste”. Acești protestatari foarte organizați au fost instruiți în străinătate, este de părere președintele kazah.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Președintele Kazahstanului a declarat miercuri dimineață starea de urgență pentru două săptămâni în două regiuni ale țării din Asia Centrală, după ce au izbucnit proteste la nivel național din cauza creșterii prețurilor la carburanți, potrivit New York Times.
Demonstranții care au cerut scăderea prețurilor la gaze și demisia guvernului și-au petrecut a doua noapte în aer liber în piețele centrale ale orașului Zhanaozen și Aktau, centrul administrativ regional, amintește Antena3.
În Almaty, cel mai mare oraș al țării, poliția a tras cu gaze lacrimogene și grenade paralizante în mulțimile de mii de oameni care au refuzat să se disperseze, în timp ce protestatarii au incendiat mașinile de poliție, potrivit agențiilor de presă.
"Dragi compatrioți, vă îndemn să dați dovadă de prudență și să nu cedați provocărilor din interior și din exterior, euforiei mitingurilor și permisivității", a declarat marți seara președintele Kassym-Jomart Tokayev într-un discurs video. "Apelurile la atacarea birourilor civile și militare sunt complet ilegale. Aceasta este o crimă care vine cu o pedeapsă".
La începutul zilei de miercuri, Tokayev a anunțat, totodată, demisia guvernului.
Starea de urgență include o stare de asediu de la 23.00 la 7.00 dimineața; restricții de circulație, inclusiv limitarea intrării și ieșirii din orașul Almaty; și interzicerea adunărilor în masă, potrivit unui document publicat pe site-ul președintelui. Protestele publice fără permis sunt ilegale.
Protestele au început duminică în orașul petrolier Zhanozen din sud-vestul țării, același loc în care 16 muncitori petroliști în grevă au fost uciși în 2011 de poliție după ce au cerut îmbunătățirea condițiilor de muncă. (Experții în drepturile omului estimează că numărul victimelor ar putea fi de câteva ori mai mare).
În Aktau, capitala regiunii Mangystau, bogată în resurse, 16.000 de persoane au protestat marți, potrivit agenției ruse de știri Interfax, în timp ce la Zhanozen s-au adunat 10.000 de persoane.
În discursul său, Tokayev a declarat că guvernul va plafona din nou prețul la gazul petrolier lichefiat la 50 tenge (0,11 dolari) pe litru, mai puțin de jumătate din prețul actual al pieței.
Accesul la internetul mobil a fost întrerupt, iar aplicațiile de mesagerie, inclusiv WhatsApp, Facebook și Telegram, au fost blocate.
VIDEO:
Pe același subiect

La Eurovision, Ucraina a primit un scuipat în ochi

HOLD OUT - al treilea film documentar interzis și denigrat de sistemul Marii Resetări pentru că relevă ADEVĂRUL DESPRE PLANDEMIE: MINCIUNI ȘI TRĂDĂRI. Integral, tradus în română, la ActiveNews - VIDEO

Claudia Marcu: „Investitorii” ucraineni vânează pământuri românești și mine de cărbune. Primar din Gorj: „Au venit cu un milion de euro în traistă. I-am refuzat!”

PFIZER: CRIMĂ CU PREMEDITARE. Documentele desecretizate prin ordin federal dovedesc că 90% dintre mamele injectate la testele vaccinului au avortat spontan sau le-a murit pruncul la naștere. Situația e gravă și în cazul bebelușilor alăptați

ROMÂNIA și MOLDOVA FURATE pentru UCRAINA (și) de punctele de la Eurovision. Basarabenii de la Zdob și Zdub urmau să primească punctajul maxim de la București, pentru piesa lor unionistă. TVR protestează oficial. Se cere anchetă europeană

Av. Gheorghe Piperea: Cum să nu iei amendă dacă nu te autorecenzezi online. Ce „surpriză”: oirovizionul fu câștigat pă valoare!
Recomandările noastre

INAMICUL STATULUI ORWELLIAN. Anihilarea savantului Sucharit Bhakdi: celebrul om de știință care a demonstrat falsitatea teoriilor oficiale ale pandemiei COVID este acuzat în instanță de ANTISEMITISM cu propunerea revocării titlului de profesor universitar

INEDIT. Patru pelerini merg pe jos fără hrană 1000 de km pentru a promova postul doar cu apă ca tratament terapeutic. Pelerinajul Un milion de pași pentru Dumnezeu pe traseul Iași - Alba Iulia - București ține 23 de zile și a ajuns la jumătatea distanței
Secțiuni: Externe Prima pagină Știri
Persoane: Kassym-Jomart Tokayev
Locații: Kazahstan
Subiecte: proteste pentru Libertate
Organizații: Guvernul Kazahstanului Ministerul de Externe al Federației Ruse New York Times Președinția Kazahstanului
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (13)