ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Relația dintre Donald Trump și Elon Musk a luat o turnură explozivă, marcând o ruptură spectaculoasă între doi dintre cei mai influenți actori ai politicii și tehnologiei americane.

După ce miliardarul a criticat dur proiectul de lege bugetară al administrației, președintele american s-a declarat „foarte dezamăgit” și a amenințat cu retragerea contractelor guvernamentale pentru companiile conduse de Musk. Acesta a reacționat imediat, acuzându-l pe Trump de „ingratitudine” și insinuând implicarea sa în dosarul Epstein. Tensiunile au avut și un efect economic imediat: acțiunile Tesla s-au prăbușit cu peste 14%, iar compania a pierdut peste 140 de miliarde de dolari din valoarea de piață, scrie Le Monde, preluat de mariustucă.

Președintele american s-a declarat „foarte dezamăgit” de comportamentul fostului său consilier, care a criticat proiectul de lege bugetară, și a amenințat că va anula contractele guvernamentale ale patronului Tesla. „Fără mine, Trump ar fi pierdut alegerile din 2024”, a afirmat Elon Musk.

Tensiunile au escaladat brusc joi, 5 iunie, între Donald Trump și Elon Musk. „Nebun”, „nerecunoscător” — cei doi, odinioară aliați apropiați, s-au atacat public cu o virulență neașteptată. Președintele american a deschis ostilitățile din Biroul Oval, chiar în timpul unei recepții la Casa Albă alături de cancelarul german Friedrich Merz, așezat tăcut lângă el. Trump a comentat pentru prima oară criticile virulente lansate de Musk cu două zile înainte la adresa proiectului bugetar, pe care acesta îl catalogase drept „o abominație dezgustătoare”.

„Elon și cu mine aveam o relație excelentă. Nu știu dacă va mai fi cazul”, s-a întrebat miliardarul republican. „Sunt surprins.” A continuat spunând: „Sunt foarte dezamăgit, pentru că Elon cunoștea conținutul acestei legi mai bine decât aproape oricine de aici. Dintr-odată, are o problemă.” Donald Trump a sugerat apoi că Musk regretă că a părăsit Casa Albă și că suferă de „sindromul de deranjament anti-Trump”. „N-a spus nimic rău despre mine personal — dar sunt sigur că urmează”, a adăugat el.

Replica fostului său consilier, care tocmai a demisionat de la conducerea Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), nu s-a lăsat așteptată. În timp ce Trump și Merz încă răspundeau întrebărilor jurnaliștilor la Casa Albă, Elon Musk a postat pe rețeaua sa X: „Tâmpenii”, comentând un videoclip în care Trump sugera că furia lui Musk ar fi cauzată de pierderea subvențiilor pentru vehiculele electrice.

„Fără mine, Trump ar fi pierdut alegerile din 2024”, spune Musk

„Fals”, a reacționat Elon Musk într-o postare deasupra unui fragment video în care președintele american susține că Musk ar fi cunoscut dinainte conținutul proiectului de lege. Câteva minute mai târziu, Musk a revenit cu un atac și mai dur: „Fără mine, Trump ar fi pierdut alegerile din 2024. Democrații ar controla Camera Reprezentanților, iar republicanii ar avea o majoritate de doar 51-49 în Senat.” „Ce lipsă de recunoștință!”, a mai acuzat Elon Musk.

Spre seară, Donald Trump a relansat ostilitățile, afirmând pe rețeaua sa Truth Social că i-a pus capăt mandatului guvernamental lui Elon Musk, despre care a spus că „a înnebunit” după ce administrația americană a luat o decizie nefavorabilă vehiculelor electrice. „Cel mai simplu mod de a economisi miliarde și miliarde de dolari din buget ar fi anularea subvențiilor și contractelor guvernamentale” ale patronului SpaceX și Tesla, a amenințat Trump într-un alt mesaj.

Elon Musk a răspuns din nou, hotărât să „detoneze bomba cea mare”: într-o postare pe X, acesta a afirmat că Donald Trump „apare în dosarele Epstein” – numele finanțistului american acuzat de trafic sexual cu minore, care a murit în detenție în 2019 – și că „aceasta este adevărata cauză pentru care acele dosare nu au fost făcute publice”.

Pe aceeași rețea, Elon Musk a mai anunțat că SpaceX „va începe imediat dezafectarea navei spațiale Dragon”, folosită în special de NASA pentru transportul astronauților către Stația Spațială Internațională (ISS).

În Biroul Oval, Donald Trump și-a descris fostul aliat ca pe un iubit părăsit: „Spunea cele mai frumoase lucruri despre mine.” „Oamenii pleacă din guvernul nostru, ne iubesc, iar la un moment dat le este atât de dor... Și unii dintre ei devin ostili”, a adăugat liderul republican.

Acțiunile Tesla se prăbușesc

Disputa dintre Donald Trump și Elon Musk – care a fost un susținător financiar de prim rang al republicanului în campanie și o figură esențială la începutul celui de-al doilea mandat al acestuia – survine la mai puțin de o săptămână după o ceremonie organizată la Casa Albă pentru a marca încheierea misiunii antreprenorului, însărcinat cu implementarea unor reduceri drastice ale cheltuielilor publice.

Proiectul de lege bugetară, criticat de Musk și votat la sfârșitul lunii mai în Camera Reprezentanților sub presiunea lui Donald Trump, este examinat de luni în Senat, unde republicanii dețin majoritatea.

După schimbul dur de replici dintre președintele american și Elon Musk, acțiunile producătorului de automobile electrice Tesla, companie condusă de Musk, au scăzut cu 14,04%, ajungând la 285,41 dolari, ceea ce a dus la o pierdere de peste 140 de miliarde de dolari din valoarea de piață. Această cădere a dus din nou compania sub pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari capitalizare bursieră.

Scandalul Palantir

Președintele Trump a aprofundat alianța cu Palantir, gigantul tehnologiei de supraveghere care are legături cu Israelul și CIA, chiar în momentul în care amenința să anuleze contractele lui Elon Musk din cauza recentelor lor dezacorduri în jurul legii cheltuielilor.


„Cel mai simplu mod de a economisi bani în bugetul nostru, miliarde și miliarde de dolari”, posta Trump pe Truth Social, «este să reziliem subvențiile și contractele guvernamentale ale lui Elon».

Palantir construiește o bază de date cuprinzătoare, bazată pe inteligență artificială, a cetățenilor americani, integrând date deținute de guvern cu privire la orice, de la activitatea politică la deținerea de arme de foc. Chiar și în cadrul mișcării „America First”, aliniată lui Trump, această direcție stârnește îngrijorare.

Nick Fuentes, un comentator influent al liniei dure America First, a scris:

„Alimentarea fiecărui „extremist MAGA” într-o bază de date AI controlată de o dublură CIA/Mossad... Serios, dacă Palantir nu este statul profund, atunci ce este?”

O schimbare mai profundă este în curs de desfășurare: Trump se aliază din ce în ce mai mult cu imperiul de supraveghere al lui Peter Thiel și se întoarce împotriva lui Musk și a aripii tehnologice libertariene a MAGA.
 
Legătura cu Epstein
 
Peter Thiel, aliat al lui Trump, a acceptat anterior 40 de milioane de dolari de la Jeffrey Epstein - o investiție care valorează acum 170 de milioane de dolari.

Epstein a investit discret în Valar Ventures a lui Thiel în jurul anului 2015. Participația de 170 de milioane de dolari este cel mai mare activ rămas în averea lui Epstein.

Dar situația se înrăutățește.

Thiel prezidează Palantir, gigantul în domeniul supravegherii pe care Trump l-a chemat să construiască o rețea bazată pe inteligență artificială. Tehnologia lor a fost deja utilizată pentru poliția predictivă „pre-crimă” din New Orleans. Gândiți-vă la Minority Report.

Thiel a avertizat odată cu privire la „sistemele tehnocratice ale lui Antihrist”. Atunci de ce construiește el unul?

El a mai spus că creștinismul înseamnă să fii de partea victimelor. Dar a luat milioane de la Epstein - cel mai faimos prădător al timpurilor noastre. Valar Ventures a confirmat acest lucru. Purtătorul de cuvânt al lui Thiel? Nu comentează.

Cât despre Epstein? Ni s-a spus că s-a sinucis. Fără dosare. Nici o filmare. Niciun răspuns. Acum, directorul FBI Kash Patel face aluzie la noi informații, dar încă nu există dovezi.

Ce anume construiește Palantir în spatele scenei?
 
Miliardarul a acuzat, într-o altă postare, că „Donald Trump apare în dosarul Epstein”

„E momentul să aruncăm bomba cea mare. Donald Trump este în dosarul Epstein. Acesta este adevăratul motiv pentru care ele (dosarele/listele din ancheta Epstein, n.r.) nu au fost făcute publice. Să ai o zi minunată, DJT”, a spus Elon Musk.