ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Miniștrii USR și-au dat, în mod oficial oficial, demisia din Guvern. În fotografia de mai jos, observăm principalele figuri ale USRPLUS, care au sosit în dimineața aceasta, la Palatul Victoria: Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, vicepremierul Dan Barna și Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.
 
”În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a transmis Dan Barna pe contul de Facebook.



ȘTIRE INIȚIALĂ: Miniștrii USR-PLUS din Guvernul României și-au anunțat demisia luni, 6 septembrie, în cursul serii, potrivit Capital.ro. Surse din conducerea formațiunii politice declarau anterior că acest gest trebuie făcut pentru a nu-l mai legitima pe Florin Cîțu, potrivit EuropaLiberă.org.

Înainte de anunțul de luni seara, Biroul Politic Național al USR-PLUS s-a reunit în ședință pentru a discuta următoarele mutări. Marii absenți de la întâlnire au fost Dacian Cioloș, care se află la Paris, și europarlamentarul Dragoș Tudorache. Cioloș a scris pe Facebook că „anunțul miniștrilor USR PLUS că demisionează este cel corect”.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că președintele Iohannis a încercat să impulsioneze o reconciliere în Coaliție, dar tardiv, după ce toate deciziile fuseseră luate. Și premierul de paie al lui Iohannis, Florin Cîțu, anunțase că „Sunt deschis, în continuare, să păstrăm dialogul. Trebuie să ne așezăm la masă să discutăm”. N-a mai avut cu cine, miniștrii USR-PLUS prezentându-și demisia.

Acum, premierul va trebui să numească miniștri interimari în locul celor demisionari. Interimatul poate fi asigurat pentru cel mult 45 de zile. Schimbarea configurației politice din Guvern înseamnă și că prim-ministrul trebuie să vină în fața Parlamentului pentru un vot de încredere.
 
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion (USR-PLUS) a afirmat, luni, că premierul Florin Cîțu este un conducător „foarte slab”, adăugând că l-a văzut pe acesta cum „dă telefoane în momente-cheie și așteaptă lumină din altă parte”, informa luni Știri pe Surse

„Premierul Florin Cîțu este un pseudo-lider, nu este un lider, este un conducător foarte slab. E problema celor din PNL ce conducător își aleg, nu ne interesează pe noi, dar când vorbim de Guvernul României este clar că nu-i aparțin toate deciziile și stă mai mult pe telefon să se consulte. Cu cine se consultă ar trebui să îl întrebați pe domnia sa, dar am observat că nu are autonomie, așteaptă tot timpul indicații prețioase de la alții și este un lider foarte slab”, a declarat Stelian Ion la Digi24.

Fostul ministru USR al Justiției a adăugat că l-a observat pe premier cum „în momente-cheie” dă telefoane și așteaptă „lumină” din altă parte.

„L-am văzut cum în momente-cheie se retrage, dă telefoane, și așteaptă lumină din altă parte. Momente-cheie când sunt puse pe ordinea de zi chestiuni fierbinți cu PNDL - 'Anghel Saligny', (...) au mai fost și altele de-a lungul timpului. Timp de opt luni am stat alături și, dacă la început am avut toată încrederea și au fost momente în care a existat deschiderea aceasta, pe măsură ce am văzut că nu-și respectă angajamentele și nu respectă promisiunile pe care le dă față de USR-PLUS, mi-a fost tot mai clar că nu e partener cu care se poate continua”, a spus Stelian Ion.

Ministrul USR al Justiției e chiar cel care a fost demis de premierul PNL miercuri, gest care a generat criza coaliției de guvernare. Despre Stelian Ion și Florin Cîțu avea numai reproșuri de făcut: 

„Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. De exemplu: desființarea secției speciale care nici dupa opt luni de mandat nu a fost desființată”, afirma Florin Cîțu săptămâna trecută.

Se pare că demiterea lui Stelian Ion nu a fost cauzată neapărat de chestiunea existenței SIIJ, ci a fost o răzbunare din partea PNL după ce USR-PLUS nu a acceptat adăugarea pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri a unui plan național de reconstrucție prin care primăriile ar fi primit bani de la guvern pentru lucrări publice. O idee care a fost interpretată de useriști drept „hoție” și îngrășare a „baronilor locali”.