ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a început un serial pe pagina lui de facebook, unde comentează măsurile aberante ce se iau peste tot în lume. Deocamdată, jurnalistul a publicat două episoade, urmând să publice curând cel de-al treilea episod. În cele două episoade, prezentate mai jos, Răzvan Dumitrescu a abordat programul de urmărire GPS, din Israel, pentru cei care au fost testați pozitiv pentru varianta Omicron, dar și programul făcut de chinezi, Sharp Eyes, capabil să supravegheze 100% din spațiul public. Despre ce este vorba, aflați mai jos:


EPISODUL 1
 
Presa din ISRAEL semnala ca acolo s-a aprobat in regim de URGENTA urmarirea GPS pentru cei care au fost testați pozitiv pentru varianta OMICRON a Covid-19.
 
Sistemul a fost pus la punct de catre renumitul SHIN BET, Serviciul Intern de Securitate al tarii, un fel de omolog al SRI-ului de la noi. Prim-ministrul Naftali Bennett a semnat regulamentul după ce cabinetul și-a dat aprobarea dupa o sedinta furtunoasa in care miniștrii Eli Avidar, Gideon Sa'ar, Yifat Shasha-Biton și Orna Barbivai s-au opus mișcării. Avidar a acuzat chiar SHIN BET ca "s-ar fi indragostit de acest instrument" folosit mai devreme in PANDEMIE. 

Acest sistem seamana partial cu o componenta a  Sistemului de Credit Social care functioneaza in CHINA si care a fost introdus pentru prima oara in 2011. Acolo este vorba despre o metoda unificata de evidență, astfel încât întreprinderile, persoanele fizice și instituțiile guvernamentale să poată fi urmărite și evaluate pentru încredere. Există mai multe forme diferite ale sistemului de credit social care sunt experimentate, în timp ce metoda națională de reglementare se bazează pe lista neagră și lista albă . Sistemul de creditare este strâns legat de sistemele de supraveghere în masa ale Chinei, cum ar fi Skynet, care încorporeaza recunoașterea faciala, analiza big data, și inteligența artificiala . 

De urmarit cu atentie cum evolueaza lucrurile! 
 
Aveti in link stirea din Israel.

P.S. Despre sistemul de credit social din CHINA si despre alte tari care dau semne ca l-ar putea copia, in episodul urmator! 



EPIDSODUL 2 

OCHII ASCUTITI sau cum poate fi scanata o intreaga populatie in doar o secunda! Asa cum am promis, detalii INCREDIIBILE  despre sistemul de credit social din CHINA dar si despre alte tari care dau semne ca l-ar putea copia!

Programul se numeste SHARP EYES si si-a propus sa supravegheze 100% din spatiul public! 
Totul a inceput in regiunea Pingyi in 2013 cand s-au instalat  zeci de mii de camere de securitate în zonele urbane și rurale - peste 28.500  până în 2016. Chiar și cele mai mici sate aveau parte de cel puțin șase camere de securitate. Datele sunt oficiale si provin de la guvernul Chinei.

În 2015, guvernul chinez a anunțat ca un program similar va fi lansat în toata tara  cu prioritate in  orașele îndepărtate și rurale. „Proiectul Xueliang” sau Ochi ascuțiți- acesta era numele si poate e interesant de stiut care este originea denumirii. Ei bine, este vorba despre  un citat din fostul lider Mao Zedong care scria ca  „oamenii au ochi ascuțiți” atunci când se uită la vecinii care nu respectă valorile comuniste. Mai pe romaneste, turnatorie! 
Initial, prin monitoare TV special instalate în casele lor, cetatenii din acele zone puteau vedea în direct evenimente și apăsa un buton pentru a chema poliția dacă sesizau ca ceva nu e în regula.

Dahlia Peterson, analist la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă al Universității Georgetown spune ca intre timp acest program a inclus si supravegherea fizica si ca s-au creat baze de date care acopera, ATENTIE, peste 96% din cetatenii Chinei! Dar ce fel de date culeg ei? Sunt informații despre înregistrarea gospodăriei dar și informații despre călătoriile anterioare și antecedentele penale.

Lucrurile au evoluat din program in program si asa ajungem la SKYNET care s-a concentrat pe camere de supraveghere conectate la algoritmi de recunoastere faciala. Iar acum vine bomba: media de stat chineză sustine că Skynet poate scana întreaga populație chineză într-o secundă cu o precizie de 99,8% !!!

Dar ce poate face acest program de recunoastere faciala si cum este el folosit? Ei bine, sistemul din regiunea Shawan din Xinjiang a fost programat pentru a detecta minoritățile religioase, in mod specific uigurii, program la care ar fi participat si cunoscuta companie Huawei. Despre toate acestea a scris la un moment dat si Los Angeles Times.

„De asemenea, ne vom proteja îndeaproape și vom reprima infiltrarea, sabotajul, subversiunea și activitățile separatiste ale forțelor ostile” – asa suna mesajul oficial al autoritatilor de stat din China cu privire la acest program.

Daca poti programa sistemul sa-ti urmareasca minoritatile religioase, cat de simplu este sa urmaresti orice alt grup tinta? Este o intrebare retorica, desigur...

Ce este foarte interesant este ca acest sistem a fost exportat si in alte tari. Deocamdata cele mai multe din Asia Centrala sub denumirea generica de  sistem de INGINERIE SOCIALA TRANSFRONTALIER.

Motivatia este foarte interesanta: digitalizarea guvernării pentru a compensa sistemul  juridic slab din acele state! De conceptul de CREDIT SOCIAL s-au aratat interesate Turcia , Laos, Malaezia , Rusia, Arabia Saudita dar este foarte interesant cum CHINA incearca sa acopere cu acest proiect in primul rand  DRUMUL MATASII pentru ca tinta lor era in 2020  Kazahstan, Kârgâzstan și Mongolia !

In septembrie 2019 aparea un studiu extrem de interesant intitulat SISTEMUL de CREDIT SOCIAL CHINEZESC, un model pentru alte state? Nu detaliez acum dar il aveti in link.

Cu scuze pentru textul lung, stati aproape pentru EPISODUL 3!
 
P.S. Ceva bibliografie in link-urile atasate.