ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă prezentarea „trunchiată și lipsită de precizie istorică” făcută de Ambasada Federației Ruse în România privind ultimatumul sovietic din 1940 și evenimentele care i-au urmat, precizând că trecutul relațiilor dintre cele două state „nu trebuie să facă loc unor speculații și opinii nefundamentate”, informează, sâmbătă, un comunicat al MAE.

Totodată, precizează comunicatul MAE, continuarea lucrărilor Comisiei comune româno-ruse de istorici ar putea ajuta Ambasada Federației Ruse „să-și actualizeze cunoștințele istorice”.

„Continuarea promovării de către misiunea Federației Ruse a ‘episoadelor istorice’ este una neconstructivă, care nu ajută la construirea unei relații pragmatice bazată pe respect reciproc. Reiterăm și pe această cale poziția MAE conform căreia trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații și opinii nefundamentate. În acest sens, reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța Comisiei comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria relațiilor dintre România și Federația Rusă. Continuarea lucrărilor acestei Comisii ar putea ajuta Ambasada Federației Ruse să-și actualizeze cunoștințele istorice și să aibă intervenții constructive”, se menționează în comunicat.

Ambasada Rusiei în România a făcut, vineri, pe pagina sa de Facebook, o prezentare a evenimentelor petrecute în iunie 1940, când, potrivit acesteia, trupele sovietice ar fi fost întâmpinate în Basarabia de populația locală cu „bucurie și chiar exultare”.