ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe își exprimă îngrijorarea cu privire la anunțul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen, informează un comunicat al instituției.

"Dacă se confirmă, așa cum a subliniat și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autoritățile nord-coreene încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o provocare la adresa păcii și securității în regiune. România, în calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare, va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale în plan regional și global", se arată în comunicatul MAE.

Testul efectuat de Republică Populară Democrată Coreeană se adaugă celorlalte trei teste nucleare derulate în 2006, 2009 și 2013.

România a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), prin consens, în cadrul celei de a 45-a sesiuni a Comisiei Pregătitoare a CTBTO, care a avut loc la Viena, în perioada 16-17 noiembrie 2015. Funcția este exercitată de reprezentantul permanent al României la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, începând cu 2016, anul în care se aniversează 20 de ani de la adoptarea Tratatului și înființarea Comisiei.

Comisia Pregătitoare a CTBT reunește reprezentanți diplomatici ai celor 183 de state semnatare ale Tratatului și reprezintă forul politic decizional al CTBTO vizând promovarea semnării și ratificării Tratatului pentru a permite intrarea sa în vigoare. De asemenea, Comisia Pregătitoare sprijină construirea și finalizarea regimului de verificare al CTBT, care monitorizează respectarea interzicerii totale a experiențelor nucleare.