ACTUALIZARE 17.01/13:28 Imediat după publicarea deciziei privind coșul zilnic, reacțiile nu au întârziat să apară.
"Asta înseamnă, dacă facem un calcul rapid, 10 lei pentru mâncare, pe zi, pe membru de familie. Asta înseamnă 3 lei pentru fiecare masă. Ce mănânci, de exemplu, la prânz de 3 lei? Amintesc că în România, dacă cumperi din piață – o juma de kil de cartofi costă 1,5 lei; uleiul, apa și gazul să-i prăjești – 0,5 lei. Deci 2 lei, deja. Și de-un leu mai cumperi o ceapă și-o frunză de salată. Sau, meniul doi, o franzelă de-aia de 80 de bani, un iaurt mic la 1,30 lei și-o roșie cherry. 

Și celelalte estimări sunt interesante – de exemplu, la cheltuieli medicale (132 lei / lună / familie); sau educație, recreere și cultură (53 de lei / lună / familie). Estimări care îmi aduc în amintire vremurile „alimentației rațional-științifice” a lui Ceașcă. Așteptăm cu interes și revenirea cozilor alimentare – și lăudarea lor drept „progres” spre societatea socialistă multilateral-dezvoltată”, a scris, pe Facebok, publicistul Cătălin Sturza.
 
Știrea inițială

Coșul minim lunar de consum pentru o familie formată din doi adulți și doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, este de 2.600 lei, din care cei mai mulți bani, respectiv 1.069, sunt alocați pentru mâncare, scrie HotNews.
 
Potrivit sursei citate, nivelul a fost stabilit pe baza unui studiu realizat de Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Națională de Prognoză, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale și ANPC. Comisia de Insolvență la Nivel Central a publicat în Monitorul Oficial decizia privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.
 
„Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa", se arată în documentul care face referire la procedura insolvenței persoanelor fizice și rambursarea sumelor.

Astfel, pentru o persoană care locuiește în mediul urban, valoarea coșului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, și 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. 

Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani și 339 lei/copil sub 14 ani. Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews