ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Narcisa Iorga, fost membru CNA, a izbucnit după ce CNA a decis să elimine clipul video postat de Marius Tucă pe YouTube, în care cataloghează drept „lovitură de stat” decizia BEC de a-l elimina pe Călin Georgescu din cursa pentru alegerile prezindențiale. 
 
„Din pacate, libertatea de opinie, în România, poate fi limitată printr-o lege aplicabilă de 11 persoane, care nu au ca obligație experiența în jurnalism. Or, jurnalismul reprezintă definiția libertății de opinie. Libertatea de opinie este garantată prin Carta Drepturilor Omului, art. 11, astfel:

(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere.
 
(2) Libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate.

Din păcate, în țara noastră, până și Carta Drepturilor Omului este negociabilă politic. Legea audiovizualului a fost modificată în sensul reglementării drastice a mediului online printr-un proiect adoptat de guvernul Florin Cîțu, liberal, în cazul în care a uitat cineva, chiar în ultima ședință dinaintea dezbaterii moțiunii de cenzură, care l-a demis.

Apoi, a fost adoptată cu bucurie de parlamentari din toate partidele. Acum, CNA, cu cei 11 membri ai săi, din care doar doi sunt foști jurnaliști, nu face decât să aplice o lege pe care unii o pot considera strâmbă, pe care alții o pot considera dreaptă, dar care dă puteri uriașe asupra conținutului online, mai mari decât asupra audiovizualului pentru care, în fapt, instituția CNA a fost creată. Legea audiovizualului modificată limitează, în mod cert, libertatea de opinie.

Scopul este, acum, să fie liniște în campania electorală. Mijloacele prin care se obține această liniște nu mai contează, câtă vreme există și o lege care atestă și, deci, scuză aceste mijloace.

Am spus aceste lucruri pentru ”Gândul”, pornind de la decizia CNA de a elimina de pe youtube un clip postat de MariusTucă.

Marius Tucă este jurnalistul care mi-a dat ocazia să devin eu  jurnalist. Am început să lucrez în 1993, la ”Jurnalul național” înființat de el, în același an. Eram studentă, dar în redacția aceea, plină de oameni foarte tineri și încrezători în libertate, am învățat cum se face presa. Nu la facultate. 

Apoi, am lucrat cu el la primele emisiuni de la Antena 1, ”Milionarii de la miezul nopții” și ”Verde-n față”. Lucram pe timpul zilei la ziar, iar noaptea, la emisiune. Emisiunea începea, cum îi spune și numele, la miezul nopții. Ajungeam acasă pe la 4-5 dimineața. Legea audiovizualului era biblia noastră. Ralu Filip, fostul coleg al lui, la ”Curierul Național”, devenise președintele CNA, dar niciodată Marius Tucă nu și-a pus problema să încalce această lege. Când primea o somație, eram terminați. Pe mine și pe Aura Țițirigă, cealaltă producătoare a emisiunii lui, cu care lucram alternativ, o zi ea, o zi, eu, căci, da, noi lucram cu zilele și nopțile pe atunci, nu cu 8 ore, ne pisălogea să citim zilnic legea audiovizualului, să știm în fiecare minut ce are voie și ce nu are voie să spună pe post: ”Vedeți că nu mai vreau să mă sune, iar, Ralu, să-mi bată obrazul. V-am terminat, dacă se mai întâmplă”. Se întâmpla foarte rar. 

Marius Tucă poate avea opinii care nu vă plac, așa cum oricare dintre dvs. poate avea opinii. Nu doar unii aveți drepturi. Ba, jurnaliștii au ceva în plus față de dvs. Chiar CEDO asigură jurnaliștilor dreptul de a fi mai intransigenți, mai virulenți, chiar să exagereze, când consideră necesar, tocmai pentru a atrage atenția publicului asupra unor fapte. Aceste motivări sunt prezente în numeroase motivări ale CEDO în procese ce au ca subiect jurnaliștii.

Așadar, faptul că nu vă place ce spune Marius Tucă, nu justifică reducerea sa la tăcere. Aceasta nu este democrație, chiar dacă se invocă legea. Legea poate fi folosită ca și cuțitul: fie pentru a face bine, atunci când taie o pâine, fie pentru a face rău, atunci când e folosit ca armă, pentru a ucide. 

În aceste vremuri, mi se pare că legea audiovizualului este folosită tot mai mult ca o armă. Din păcate! 

Aveți link către articolul publicat de ”Gândul”.

Și încă ceva: am altă părere decât Radu Herjeu. El vorbește despre materialul video postat de Marius Tucă pe youtube ca despre o emisiune. Nu, nu este o emisiune, iar Marius Tucă nu are nicio obligație de a asigura informarea corectă, atunci când își exprimă o opinie. Opinia este, prin definiție, subiectivă”, a scris, pe Facebook, fosta membră CNA.