ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Republica Moldova poate ajunge în Uniunea Europeană doar ca o consecință a unei viitoare Uniri cu România”, afirmă deputatul PNL Daniel Gheorghe, într-o postare pe Facebok, în care spune că se desparte astfel de poziția președintelui Iohannis. Reacția deputatului liberal vine după ce Iohannis a declarat, la Bruxelles, că o intrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin unirea cu România nu este un scenariu fezabil în acest moment.

Unirea cu România rămâne singura cale dreaptă și demnă a Republicii Moldova spre Europa, susține Daniel Gheorghe, contrazicând astfel afirmațiile lui Iohannis privind posibilitatea reîntregirii României, prin unirea cu Basarabia.  

„Mă despart de punctul de vedere al președintelui Klaus Iohannis și cred că Republica Moldova poate ajunge în Uniunea Europeană doar ca o consecință a unei viitoare Uniri cu România. Îmi pare rău să o spun dar ideea că Republica Moldova ar avea o perspectivă apropiată de integrare europeană este o himeră. Pașii firești pe drumul european al Moldovei sunt următorii : 1) stabilizarea politică și economică internă cu sprijin românesc și european, Moldova fiind astăzi în pragul eșuării statale ; 2) soluționarea pe cale internațională a conflictului transnistrean; 3) realizarea deplină și definitivă a Unirii cu România; 4) stadiul tranzițional al procedurilor de alipire la România, pe o durată de 2-3 ani, care să să presupună și încheierea procesului de integrare europeană a Moldovei de peste Prut. Așadar, Unirea cu România rămâne singura cale dreaptă și demnă a Republicii Moldova spre Europa!”, a scris deputatul liberal pe contul de socializare.

Aflat la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic, Iohhanis a afirmat:

„Nu cred că putem să abordăm chestiunea (integrarea europeană) printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană și deocamdată are Acordul de Asociere și toată legislația secundară care decurge acolo întretimp este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat, după care Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre UE sau nu. O scurtătură via Unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment”.

El a mai spus că Bucureștiul susține parcursul european al Republicii Moldova și că Moldova este în centrul preocupărilor românești, dacă vorbim de partener al Parteneriatului Estic.
„Și există semne bune. Reformele merg înainte, sigur mai este foarte mult de lucru, dar există ameliorări care fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar îți dorește să accentuieze și să consolideze parcursul european. Noi ajutăm Moldova în plan instituțional prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare, inclusiv prin măsuri foarte concrete, de exemplu, ajutorul financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova”, a subliniat liderul de la Cotroceni.