„Republica Moldova poate ajunge în Uniunea Europeană doar ca o consecință a unei viitoare Uniri cu România”, afirmă deputatul PNL Daniel Gheorghe, într-o postare pe Facebok, în care spune că se desparte astfel de poziția președintelui Iohannis. Reacția deputatului liberal vine după ce Iohannis a declarat, la Bruxelles, că o intrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin unirea cu România nu este un scenariu fezabil în acest moment.

Unirea cu România rămâne singura cale dreaptă și demnă a Republicii Moldova spre Europa, susține Daniel Gheorghe, contrazicând astfel afirmațiile lui Iohannis privind posibilitatea reîntregirii României, prin unirea cu Basarabia.  

„Mă despart de punctul de vedere al președintelui Klaus Iohannis și cred că Republica Moldova poate ajunge în Uniunea Europeană doar ca o consecință a unei viitoare Uniri cu România. Îmi pare rău să o spun dar ideea că Republica Moldova ar avea o perspectivă apropiată de integrare europeană este o himeră. Pașii firești pe drumul european al Moldovei sunt următorii : 1) stabilizarea politică și economică internă cu sprijin românesc și european, Moldova fiind astăzi în pragul eșuării statale ; 2) soluționarea pe cale internațională a conflictului transnistrean; 3) realizarea deplină și definitivă a Unirii cu România; 4) stadiul tranzițional al procedurilor de alipire la România, pe o durată de 2-3 ani, care să să presupună și încheierea procesului de integrare europeană a Moldovei de peste Prut. Așadar, Unirea cu România rămâne singura cale dreaptă și demnă a Republicii Moldova spre Europa!”, a scris deputatul liberal pe contul de socializare.

Aflat la Bruxelles, la Summitul Parteneriatului Estic, Iohhanis a afirmat:

„Nu cred că putem să abordăm chestiunea (integrarea europeană) printr-o cale indirectă. Moldova este clar angajată pe calea europeană și deocamdată are Acordul de Asociere și toată legislația secundară care decurge acolo întretimp este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat, după care Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre UE sau nu. O scurtătură via Unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment”.

El a mai spus că Bucureștiul susține parcursul european al Republicii Moldova și că Moldova este în centrul preocupărilor românești, dacă vorbim de partener al Parteneriatului Estic.
„Și există semne bune. Reformele merg înainte, sigur mai este foarte mult de lucru, dar există ameliorări care fac să fim încrezători că Republica Moldova chiar îți dorește să accentuieze și să consolideze parcursul european. Noi ajutăm Moldova în plan instituțional prin diverse programe de perfecționare, prin colaborare, inclusiv prin măsuri foarte concrete, de exemplu, ajutorul financiar important pe care România l-a acordat Republicii Moldova”, a subliniat liderul de la Cotroceni.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews