ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, l-a criticat, sâmbătă, pe ambasadorul român la Budapesta, Marius Lăzurcă, după ce acesta a trimis un mesaj de susținere unei deputate a Opoziției maghiare despre care afirmă că a fost atacată într-o dezbatere în Parlamentul de la Budapesta, după ce a cerut explicații cu privire la materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România, informează Adevărul.ro

Szijjártó Péter a publicat, sâmbătă, pe Facebook, o captură de ecran conținând mesajul pe care ambasadorul român Marius Lăzurcă l-a trimis într-un grup de WhatsApp, manifestându-și solidaritatea cu deputata Szabó Tímea, despre care susține că a fost atacată în Parlamentul de la Budapesta din cauză că a făcut o interpelare privind oportunitatea trimiterii de materiale sanitare către maghiarii din România, câtă vreme Ungaria nu a înregistrat vreun surplus de materiale pentru propriii cetățeni. 

„Dragi colegi, cu certitudine știți că, urmare a unei dezbateri în Parlament, D-na Szabo Timea a primit un șir nesfârșit de de insulte și chiar amenințări. Am considerat acest lucru inacceptabil și, ca urmare, am decis să-mi exprim solidaritatea”, le-a scris Marius Lăzurcă ambasadorilor dintr-un grup privat de WhatsApp, unde a postat și mesajul pe care l-a transmis deputatei maghiare. 

În comunicarea adresată Timeei Szabo, Lăzurcă afirmă că, deși are obligația de a rămâne „în afara competiției politice din Ungaria” și nu intenționează să încalce această uzanță, totuși nu poate abdica de la „principiile fundamentale ale decenței umane și ale bunului simț”. 

„Vă rog să-mi permiteți, așadar, să vă trimit acest modest, dar profund simțit semn al solidarității mele, alături de cele mai bune urări”, i-a transmis ambasadorul român deputatei maghiare. 

Ministrul ungar de Externe și-a exprimat dezamăgirea cu privire la acest gest, spunând că „probabil de aici nu se poate coborî mai jos, ambasadorul român i-a luat apărarea lui Szabó Tímea”, recomandându-le celor doi „să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare”.

„Ambasadorul României i-a trimis o scrisoare lui Szabó Tímea, prin care își exprimă solidaritatea cu ea și în care își exprimă speranța că Szabó Tímea va rezista după aceste insulte. (...) Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este și mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara granițelor. Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum”, a scris ministrul de Externe al Ungariei pe Facebook, potrivit traducerii făcute de G4Media, citată de Adevărul.