ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țările NATO care au aprobat lovituri cu armele lor pe teritoriul rusesc ar trebui să fie conștiente că echipamentele și echipajele de specialiști militari vor fi distruse nu numai în Ucraina, ci și în orice punct de unde este atacat teritoriul rusesc, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe canalul său Telegram, menționând că participarea specialiștilor NATO ar putea fi considerată un casus belli, potrivit TASS.

„Toate echipamentele lor militare și specialiștii care luptă împotriva noastră vor fi distruși atât pe teritoriul fostei Ucraine, cât și pe teritoriul altor țări, în cazul în care de acolo vor fi efectuate lovituri împotriva teritoriului rusesc”, a avertizat Medvedev.

El a adăugat că Moscova a pornit de la faptul că toate armele cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei erau deja „operate direct de militari din țările NATO”, ceea ce echivalează cu participarea la războiul împotriva Rusiei și constituie un motiv pentru a începe operațiunile de luptă.
 

Prin urmare, a spus Medvedev, NATO ar trebui să califice din punct de vedere juridic distrugerea echipamentelor, instalațiilor și militarilor săi în cazul unor „posibile lovituri de represalii <...> în contextul articolelor 4 și 5 din Tratatul de la Washington”.
 
Articolele 4 și 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care a creat alianța, enumeră acțiunile țărilor NATO în cazul în care una dintre ele este amenințată, precum și regulile de apărare colectivă ale blocului. Conform acestor prevederi, o amenințare la adresa unei țări NATO este percepută ca un atac la adresa tuturor membrilor alianței. În același timp, documentul nu specifică ce anume poate considera NATO ca fiind un atac sau o amenințare, astfel că stabilește un mecanism de consultare pentru a decide asupra unui răspuns.