ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Psihiatrul specialist în Covid și tatuaje Gabriel Diaconu a explodat după ce medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a fost pus sub acuzare de DNA pentru că ar fi instigat mai multe asistente să lucreze la clinica sa privată în timpul pandemiei. Atât Musta cât și Diaconu s-au numărat printre medicii care au promovat atât vaccinarea anticoronavirus, cât și restricțiile draconice impuse de autorități, relatează știripesurse.
 
Redăm mai jos reacția sa lipsită total de cizelare, amintind înainte faptul că Gabriel Diaconu se află alături de Virgil Musta, în fruntea acestei liste: LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

„Sunt mâhnit să aflu, astăzi, despre trimiterea în judecată a doctorului Virgil Musta. România îi datorează enorm de mult în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19.

A făcut ce alții n-au reușit. A ajuns la oameni, a vorbit calm, măsurat, argumentat și domol despre ce înseamnă virusul SARS-CoV-2, care sunt semnele îmbolnăvirii, cum se manifestă boala, cum se răspândește patogenul, care sunt avantajele distanțării sociale, purtatului măștii, felul în care dacă te ferești pe tine îi ajuți și pe cei dragi. A tradus epidemiologia clinică pe înțelesul omului de rând.

Mai mult decât atât, a dat oamenilor încredere să caute tratament, să nu stea acasă până în ultimul moment, să nu ia în râs tusea, sau dificultățile de respirație ca fiind „o banală răceală”.

Doctorul Musta a salvat oameni. A salvat vieți. Și-a făcut meseria în condiții de suprasolicitare, de epuizare, de amenințare directă fizică asupra sănătății personalului medical. Oamenii ar trebui să înțeleagă că, în aceeași perioadă în care mortalitatea în populația generală, per caz, era 3%, în rândul personalului sanitar a fost dublă. Pentru salvarea bolnavilor în suferință, în România - ca și în alte țări - au murit medici. Medici care nu se vor întoarce vreodată înapoi.

A intrat în atenția autorităților, în urma unui denunț, că la Timișoara oamenii își făceau - la cerere - teste PCR contra cost în acele cazuri care nu îndeplineau ”definiția de caz”. Respectiv că doctorul Musta este acționar la unul dintre laboratoarele care executau astfel de teste.

Mai mult, a fost pusă sub suspiciune calitatea asistentelor medicale care făceau aceste recoltări, și care ”tăiau bon” pentru testele de COVID acelor oameni care veneau, totuși, la spital cu simptome.

Doctorul Musta este trimis în judecată de către DNA pentru infracțiunile de abuz, și instigare la abuz. Asta pentru că, în opinia procurorilor, personalul medical folosit era angajat la stat, dar ar fi prestat servicii pentru o entitate privată.

Situația legală a lui Musta e departe de-a fi lămurită. O trimitere în instanță nu e totuna cu o condamnare definitivă. Urmează ca avocații lui să răspundă rechizitoriului făcut de procurori. Și să lămurească dacă medicul a încălcat legea, dacă celelalte persoane au încălcat legea, și care va fi pedeapsa dacă judecătorul va considera că inculpații se fac vinovați de acuzații.

Cum să împaci cele două realități? O concluzie facilă ar fi că ”Musta a făcut bani din pandemie”. Că s-a îmbogățit pe seama suferinței umane. Că a ”racolat” pacienți. Că - ai putea merge cu raționamentul chiar mai departe - a condiționat actul medical într-o ecologie a constrângerii. Aveau de ales oamenii ăia, au știut la ce consimt? Exista un cadru legal pentru firma lui Musta să funcționeze în interiorul unui spital din sistemul public de sănătate?

Ca mulți alții, s-ar putea că și Virgil Musta a devenit victima proprie-i celebrități efemere.

Iar astăzi, când lătratul dement al detractorilor mânjește eroismul tuturor cadrelor medicale, că e vorba de ”trucarea” pandemiei sau că e vorba de ”experimentul vaccinării”, în condițiile în care sute de mii de vieți de români au fost salvate de la moarte sigură prin COVID, să-l vezi pe Musta dus la tribunal e absolut întristător.

Eu am fost acolo. Și n-am fost singur. Suntem o mână de doctori în România care am căutat să îndreptăm o țară, să-i dăm gândul cel bun, să-i ferim de o nebunie care venea oricum spre ei, și care și-așa a generat direct, și indirect, atâtea decese. Cred că ne-am împlinit jurământul hipocratic, cred că ne putem uita senin în ochii oricui, că e vorba de doctorii Craiu, Țincu, Mahler, că e vorba de Herdea, de Coriu, de Dumitra. Acesta a fost testul nostru de foc. Și l-am trecut.

Iar, medical, Musta a fost și rămâne un reper.

Nu-i poți lua meritele medicale sub nicio formă. Medicale, insist. Cele morale, probitatea lui trasă în noroi de ”foloase necuvenite”...e foarte ușor să ticăloșești un om. La fel cum l-au ticăloșit și pe Marinică Gașpar, plecând tot de la bani.

Bani. Bani, bani și iar bani. Cu adevărat ochii dracului. Trebuie să continuăm să ne croim drum prin mocirla asta a sănătății, și-a prețului ei corect. Când, cum, cui, prin ce mijloc dai bani, și ce primești de ei, unde se termină sistemul public de sănătate și unde începe privatul, care e raportul de vecinătate dintre cele două entități.

Nu mi-e rușine să spun că îmi pare tare rău de doctorul Musta. Omul n-avea experiență mediatică. N-avea nicio formă de training, de formare profesională în comunicarea cu publicul. Dar, la ceasul nostru cel mai greu, a pus umărul. Ba, mai mult, și-a păstrat cumpătul în fața valului mediatic.

Aceasta este o opinie personală. Nu reflectă niciuna dintre calitățile mele publice, funcțiile pe care le ocup, sau afilierea pe care o am. Sper ca în cazul lui judecata să fie dreaptă, echilibrată și actul de justiție să fie realizat corect, complet și nepărtinitor.

Dar să-mi fie iertată reacția personală: fir-ar al dracului să fie...", scrie doct psihiatrul specialist în Covid și tatuaje, pe Facebook și TikTok.