ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Realizatorul de emisiuni TV Sorin Avram a postat sâmbătă pe social media un mesaj emoționant de încurajare a locuitorilor din județul cel mai afectat de coronavirus, mesaj intitulat „Hai Suceava!”. Jurnalistul se declară mândru de originile sale sucevene și își exprimă regretul „că Suceava este atît de prost văzută și uneori prea aspru criticată”, prevede revenirea la normal prin eforturile făcute de suceveni și de prietenii lor și îi îndeamnă pe toți românii să nu ezite, după ce va trece „nebunia asta”, să vină la Suceava „pentru a o cunoaște personal”.

„Hai Suceava!  

Suceava este locul unde părinții mei, mama, din cartierul Burdujeni, și tata, dintr-o localitate din județul Gorj, s-au cunoscut. 

Municipiul Suceava este locul unde m-am născut. Chiar la Spitalul Județean, care acum se află în centrul atenției din cauza numeroaselor cazuri de COVID înregistrate. Tot la Spitalul Județean s-au născut cele două surori ale mele, fratele meu și fiica mea.

Spitalul Județean este locul spre care tatăl meu a fugit de cîteva ori cu mine în spate pentru a mă trata ba de durerile în gît, ba de rănile dobîndite în timpul diferitelor jocuri ale copilăriei. 
În Suceava este grădinița de unde într-o zi, eu și un coleg, am plecat de capul nostru să descoperim lumea și am fost dați dispăruți, fiind găsiți peste o vreme de către părinții alertați la uriașa distanță de 300 de metri. 

Suceava este orașul în care am învățat să citesc și să înțeleg ce citesc, să rezolv o ecuație matematică, să mă mir de cîte lucruri s-au petrecut în antichitate și să pricep legile fizicii. 

Suceava este locul unde am experimentat prima iubire, prima beție și prima bătaie de stradă. 

Suceava este orașul care mi-a dat străzi, cinematografe, concerte, lecții și prieteni. 

Suceava este locul care mi-a oferit primele bucurii și primele dezamăgiri. Spun oferit pentru că și dezămăgirea este un dar.  

Am fost, sînt și voi fi mîndru că sînt sucevean.

De fiecare dată cînd am avut ocazia, peste tot pe unde am umblat, inclusiv în perioada în care am stat și am lucrat în București, m-am bucurat să spun că sînt din Suceava. Am spus-o de fiecare dată apăsat, chiar dacă uneori știam că voi fi întrebat ironic de către mari maeștri ai glumelor de doi bani: „Chiar ești de la Sușiava?”. Și am descris Suceava așa cum mi-a plăcut mie să o descriu, cu subiectivitate uneori, omițînd locurile, oamenii și faptele mai puțin plăcute. 

Acum mă doare că Suceava este atît de prost văzută și uneori prea aspru criticată. În Suceava nu cad oamenii morți pe stradă, în Suceava nu ne-au crescut bube pe nas și nici nu avem cîte trei perechi de ochi sau cîte două rînduri de urechi. 

Mă doare să văd cum unii ne spun să stăm liniștiți în băncile noastre și nu care cumva să le părăsim pentru a nu-i umple de boli pe românii din restul țării prea gingași, prea temători și prea influențați de toți experții, analiștii și banaliștii care apar la televizor și pe rețelele de socializare.  

Suceava este un oraș în care oamenii sînt la fel de frumoși sau urîți, deștepți sau proști, harnici sau leneși, bogați sau săraci, bine crescuți sau neamuri proaste ca oamenii din alte localități ale României. Poate cu un ușor plus pentru Suceava, pentru că v-am spus că sînt subiectiv.
 
Suceava trece printr-o încercare nefericită, dar, ușor-ușor, începe să-și revină datorită sucevenilor, dar și a românilor din alte localități care i-au sărit în ajutor cu ce a putut fiecare. Iar pentru asta nu pot decît să le mulțumesc. 

Cînd va trece nebunia asta, că va trece ea, ce naiba, nu ezitați să veniți pînă la Suceava pentru a o cunoaște personal. Nu trebuie să vă luați după mine, pentru că v-am spus și cred că v-ați dat și singuri seama că sînt subiectiv. 

Dacă m-ar întreba cineva unde aș vrea să mă nasc, să trăiesc primele emoții și să învăț primele lucruri aș spune că la Suceava. Numai că în urmă cu doar 20-25 de ani, ca să am mai mult timp la dispoziție să mă mîndresc cu ea. 

M-aș bucura să știu că fiecare dintre dumneavoastră își iubește localitatea natală așa cum o iubesc eu pe a mea. 

Hai Suceava!”, a scris sâmbătă Sorin Avram pe contul personal de Facebook . Sorin Avram a fost realizator de emisiuni la TVR1 și B1 TV, în prezent fiind analist la Intermedia TV Suceava și director de programe la Radio Top Suceava.

În timpul pandemiei de coronavirus, Suceava s-a remarcat prin situația critică generată de contaminarea personalului de la Spitalul Județean, iar apoi, prin instituirea carantinei la nivelul municipiului și al zonelor limitrofe. Una dintre posibilele cauze este întoarcerea masivă a românilor lucrători în străinătate, posibili purtători ai virusului, înainte ca restricțiile stării de urgență să intre în vigoare pe teritoriul României.