ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scufundate în apele Mării Negre, la mică distanţă de ţărm, recifele artificiale au prins viaţă, la nici o lună de când au fost montate. 

Recifele artificiale, scufundate în dreptul Cazinoului din Constanţa, la 20 de metri de ţărm, au prins viaţă mult mai repede decât s-ar fi aşteptat biologii. În mod normal, erau necesare trei luni. Coborâţi în adânc, scafandrii profesionişti au filmat scoici, raci, crabi şi căluţi de mare.
 
Specialiştii spun că recifele au atras atât de repede crustacee, scoici, peşti şi alte vietăţi marine pentru că este perioada de reproducere, informeaza Digi24.ro

Biologii marini spun că instalaţiile vor ajuta atât la dezvoltarea vieţii acvatice, cât şi la filtrarea apei mării.

„Se creează un mediu care favorizează hrana peştilor, în principal, şi nu numai a peştilor, şi a unor crustacee. În acelaşi timp, această structură creează şi un adăpost fizic, care este preferat de peşti”, spune Simion Nicolaev, directorul general al Institutului de Cercetări Marine.

Recifele artificiale fac parte dintr-un proiect finanţat cu fonduri europene şi pus la punct de asociaţii de mediu din mai multe ţări cu ieşire la Marea Neagră - Bulgaria, Turcia, Ucraina şi Georgia.

Valoarea totală a invesţiei este de 600.000 de euro. Pentru cele opt recife construite în apele din zona Cazinoului Constanţa, România a primit aproape 100.000 de euro.