ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea militară semestrială, 150.000 de bărbați fiind chemați la serviciul militar obligatoriu, transmit duminică Reuters și DPA, potrivit Agerpres.

În Rusia, toți bărbații care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să satisfacă un stagiu militar obligatoriu de 12 luni sau pregătirea echivalentă în cazul celor care urmează studii superioare.

În luna iulie a anului trecut, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a votat majorarea, de la 27 la 30 de ani, a vârstei maxime până la care bărbații pot fi recrutați. Noua lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie acest an.

Serviciul militar obligatoriu este un subiect sensibil în Rusia.

Din punct de vedere juridic, recrutările nu pot fi desfășurate pentru a lupta în afara Rusiei și au fost exceptate de la mobilizarea limitată din 2022, când cel puțin 300.000 de bărbați cu stagiul militar satisfăcut au fost trimiși să lupte în Ucraina.

În septembrie anul trecut, Putin a semnat un decret prin care 130.000 erau chemați la recrutarea militară semestrială.