ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ADEVĂRUL BISERICII prezintă întrebarea despre memorarea cuvintelor și pasajelor din Sfânta Scriptură

Un ascultător a întrebat în cunoscuta și folositoare emisiune săptămânală a Ierarhului de la Marea Neagră, IPS Teodosie, despre metodele prin care poate memora pasaje din Sfânta Scriptură, menționând dificultățile întâmpinate, mai ales în cazul Vechiului Testament: „Ce metodă pot folosi pentru a reține cuvintele și pasajele din Sfânta Scriptură? Îmi este greu să memorez toate pasajele, mai ales din Vechiul Testament.”

Răspunsul IPS Teodosie: „Nu vă cere nimeni să învățați Vechiul Testament pe de rost”

IPS Teodosie a început prin a-i liniști pe credincioși, explicând că nu este necesar să învețe întregul Vechi Testament, ci mai degrabă să se concentreze pe pasaje esențiale din Noul Testament. „Eu le cer studenților mei să învețe cel puțin două Evanghelii: Evanghelia după Matei și Evanghelia după Ioan.”

Evanghelia după Matei și Evanghelia după Ioan: Fundația învățăturii creștine

Arhiepiscopul a recomandat aceste două Evanghelii ca fiind deosebit de importante și valoroase pentru orice credincios. „Evanghelia după Matei este o evanghelie sistematică, în care sunt cuprinse învățăturile fundamentale. De exemplu, în Predica de pe Munte (în trei capitole) sunt cuprinse învățăturile lui Hristos; pildele sunt în capitolul 13; iar minunile în capitolele 8 și 9.”

„Sfânta Evanghelie după Ioan este total diferită – ea cuprinde toate tainele cele înalte, vorbind despre Dumnezeu și despre minunile cele mai mari.”

Prin aceste recomandări, IPS Teodosie subliniază importanța acestor Evanghelii în înțelegerea învățăturilor creștine și a tainei lui Hristos.

Metoda de memorare recomandată

IPS Teodosie a sugerat un proces structurat pentru memorarea eficientă a pasajelor biblice:

Citește pasajul de cinci ori, cu atenție – Acest prim pas ajută la familiarizarea cu textul și la fixarea acestuia în minte.

Înțelege logica versetelor dintr-un capitol – Este important să reținem nu doar cuvintele, ci și sensul lor profund.

Ordine logică a versetelor – Repetarea cu înțelegerea ordinii și sensului adânc al versetelor ajută la evitarea memorării mecanice.

Recită textul ca o doxologie – Abordarea textului ca pe o laudă adusă lui Dumnezeu creează o conexiune mai profundă.

Însușirea unui limbaj curat și duhovnicesc

IPS Teodosie a încheiat, subliniind că aceste exerciții au un efect benefic asupra limbajului și gândirii credincioșilor: „Sfântul Apostol Pavel ne spune: ‘Vorbiți între voi în psalmi, în laude și în cântări duhovnicești.’ Dacă ne însușim acest limbaj, vom avea un limbaj curat între noi, așa cum aveau creștinii din primele veacuri.”

Astfel, memorarea și recitarea pasajelor biblice devin nu doar un exercițiu de învățare, ci și o cale de întărire spirituală și de comuniune cu Dumnezeu.

Parteneriat ADEVĂRUL BISERICII.RO

Citiți și IPS Teodosie nu se leapădă de Moliftele Sfântului Vasile. Ierarhul BOR continuă să le rostească: ”Am binecuvântare de la Părintele meu, Patriarhul Teoctist!” - VIDEO