ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elvețienii au impus organizarea unui referendum, sătui să subvenționeze băncile comerciale din banii lor. Inițiatorii vor să modifice Constituția pentru a impune ca băncile să acorde credite doar în limita banilor deținuți, interzicându-le să mai emită bani scripturali și asigurând astfel monopolul statului elvețian asupra emisiunii monetare.

Potrivit susținătorilor inițiativei, banii sunt în prezent emiși ca datorii, atunci când consumatorii, producătorii și chiar guvernele se împrumută de la băncile comerciale iar acestea se împrumută, la rândul lor, de la băncile centrale. În acest fel, deși bancnotele și monedele metalice sunt emise de stat, acestea reprezintă doar 10% din banii aflați în circulație, restul fiind monedă scripturală, emisă de băncile comerciale. Susținătorii inițiativei consideră că sistemul bancar beneficiază nemeritat de câștiguri din dobânzile la creditele acordate statului, cînd statul însuși și-ar putea emite banii de care are nevoie, fără să mai plătească nimănui, nicio dobândă, arată www.bursa.ro .

Translatând situația la România, observăm că băncile străine împrumută de multe ori Guvernul cu bani împrumutați de ele însele, de la Banca Națională. Când Guvernul rambursează datoriile, plătește băncilor dobândă (care este, deja, prevăzută în buget). Bugetul este colectat de la contribuabili, astfel că băncile comerciale încasează, prin dobândă, bani de la toți cetățenii, chiar dacă unii nici măcar nu au cont deschis la vreo bancă.
 
Referendumul, considerat unul istoric și de rezonanță internațională, se va ține duminică, 10 iunie 2018.