ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Acatistul Învierii Domnului și slujba de Te Deum pentru mulțumire și binecuvântare a Noului An calendaristic și Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, oficiate de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Ap. Petru și Pavel" din Constanța, la noaptea dintre ani, pe 31 decembrie 2024, încheiate la orele 1.30, apoi la concertul de colinde de a doua zi de la Casa de Cultură, unde s-a marcat încheierea sărbătoririi Nașterii Domnului și începutul noul an, cât și la predica sa de Sfântul Vasile, pe 1 ianuarie, când Liturghia Sf. Vasile cel Mare unită cu Vecernia a început la 7.30 și s-a încheiat la ora 13.00, ierarhul tomitan a ținut adevărate lecții de teologie despre viața și importanța Sfântului Vasile cel Mare și a Molitfelor sale în viața noastră, a credincioșilor.

„Atunci când lipsește Dumnezeu din mintea, inima și sufletul nostru își face locul cel viclean. Voi face așadar Molitfele ca să începem anul cu multă putere. Cum s-au scris aceste Molitfe? Cu multă jertfă și osteneală. Sfântul Vasile cel Mare a scos toate momentele din Sfânta Scriptură prin care se subliniază că diavolul este biruit de Dumnezeu și le-a așezat în aceste rugăciuni prin care se scot demonii din oameni. Mintea lui era foarte ageră. Eu nu mă pot opri din slujirea lor pentru că sunt de folos, tuturor ne sunt de folos. Trebuie să le facem - câți oameni s-au vindecat de-a lungul timpului prin aceste rugăciuni!...  Și noi nu putem să-l contrazicem pe Sfântul Vasile cel Mare. Cu adevărat, Molitfele acestea cuprind blesteme asupra diavolului, nu asupra omului. Dar să avem discernământ! Unii nu le suportă pentru că nu vor să strice prietenia cu cel care ispitește. Este un non-sens să nu alungi pe cel viclean din viața ta! Eu sper să le pot face cât voi trăi.... Și nu vreau să trăiesc prea puțin. Zice Sf. Apostol Pavel - mai bine este pentru mine să mor... Pentru mine este de folos să mor dar pentru voi nu este e folos. Eu în fiecare zi mă simt mai sănătos, pentru că Sfânta Liturghie, slujită zilnic, și molitfele, ne ajută foarte mult. N-am senzație de oboseală niciodată. Ce poate fi mai puternic decât rugăciunea?! Să punem în gând să fim mai rugători! Și vă dau acum un canon - să nu începeți ziua fără rugăciunile de dimineață, să nu încheiați ziua fără rugăciunile de seară, să nu trăiți ziua fără mintea și inima la Dumnezeu, stăpânul vieții noastre!”, a spus Înaltpreasfințitul Teodosie, între altele, în noaptea dintre ani, în Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, plină-ochi de credincioși, după care s-a rugat pentru sănătatea Patriarhului Daniel și a membrilor Sfântului Sinod, urându-le  „Întru Mulți Ani!”.

Redăm în continuare filmărea slujbei de la finalul anului, de folos pentru orice credincios, nu fără a reproduce înainte și gândurile publicistei Cristina Leordeanu pe aceeași temă, care la rândul ei oferă și un extras video din predica de a doua zi:

„De ce unii caută să ne facă pe noi, credincioșii, să credem că e mai bine să NU mergem la Molitfele Sfântului Vasile cel Mare decât să mergem? Că e mai bine ca preotul să NU facă rugăciunile de dezlegare oamenilor decât să le facă?

Noi mergem des la Molitfe, nu atat de des pe cât am vrea, și sigur că și la Liturghie, și la Maslu, nu facem parte dintre aceia care caută doar Molitfele. Dar de ce vor să ne bage în cap că nu e bine? Nu trag la răspundere pe nimeni, dar îmi pun și eu aceste întrebări cu durere și amărăciune.

Chiar mă întreb dacă nu cumva înmulțirea fără precedent a vrăjitoarelor, a practicilor păgâne orientale, care sunt vrăjitoriile moderne, are legătură și cu oprirea Molitfelor.

Știu foarte bine că înainte de Molitfe și preotul si oamenii trebuie sa se pregătească. Si ne pregătim.

Dar de ce se spune că se fac doar pentru situații specifice? Molitfele Sfântului Vasile cel Mare și cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur nu sunt pentru izbăvirea de demoni? De duhuri rele...

Cine nu are duhuri rele azi? Există cineva? Nu există. Există doar oameni care au duhuri dar nu știu că le au. Si atunci nu sunt de folos tuturor? De ce să se facă doar în situații limitate, specifice, țintite? Multe întrebări fără răspuns...

Slavă Domnului că Înaltpreasfințitul Teodosie le face zilnic, cum le făceau marii duhovnici exorciști din vechime, și noi putem merge ca să beneficiem de puterea lor. Pentru că dezlegările arhierești chiar au putere. Toți avem legături și blesteme din neam. Și cum să biruiești a le dezlega fără ele?

O societate aproape demonizată are nevoie mare de exorcisme. De precizat ca exorcismele sunt altceva decât ce a văzut lumea în Exorcistul, film american făcut pentru aruncarea în derizoriu a acestor puternice rugăciuni.

Mulțumiri Înaltpreasfințitului pentru că am convingerea deplină că rugăciunile sale, incluzând dezlegările, sunt de mare folos întregii românități!”

VIDEO:

„Nădăjduim într-un An Nou luminat. Penteu prima dată la Concertul tradițional de Sfântul Vasile cel Mare și Anul Nou coriștii au fost inspirați să cânte și cântece patriotice. Că e nevoie să ne regăsim, să nu mai fim străini în Țara noastră, să fim noi înșine, să ne regăsim demnitatea... Timpul trebuie sa fie acela pe care noi trebuie să îl împlinim, nu să ne domine timpul pe noi. Sunt oameni care spun "nu știu ce să fac să îmi treacă timpul". Dar timpul este atât de scump, că dacă ar avea ziua 50 de ore și tot mi s-ar părea mică, pentru că sunt atâtea de făcut... Noi trebuie să răscumpărăm timpul. Iar cel care ne e un bun exemplu de răscumpărare a timpului este chiar Sfântul Vasile cel Mare, cel care a făcut din cuvânt faptă și din timp arvuna veșniciei...” -  Din Cuvântul de Anul Nou al Înaltpreasfințitului Teodosie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța.