ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regele Mihai împlineşte astăzi 94 de ani. Acesta s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena.

"Familia Regală şi întreaga societate sărbătorim astăzi pe tatăl meu, Regele Mihai, la vârsta de 94 de ani. Majestatea Sa a traversat aproape un secol de viaţă cu statura unui om de Stat adevărat: calm, brav, bun şi drept. Când a fost vorba despre legământul său şi despre principii, Regele a ştiut să fie ferm, uneori necruţător. Tatăl meu m-a învăţat, în calitate de succesor, să trăiesc la înălţimea valorilor şi credinţei sale. Regele a dorit să fie astăzi în mijlocul societăţii româneşti, să deschidă porţile Palatului Elisabeta, să reverse iubirea şi binecuvântarea lui către noi toţi. Nu a putut să o facă, fiindcă mama mea se află într-o stare de slăbiciune şi suferinţă. Să ne rugăm cu toţii pentru Regina noastră şi să urăm Regelui, la aniversarea a 94 de ani, la mulţi ani cu sănătate!", este mesajul transmis de Principesa Margareta.

Astăzi, de la ora 18:00, aniversarea regelui este marcată, la Ateneul Român, prin concertului anual de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României pentru al optulea an la rând. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru susţinerea programului „Tinere Talente”, prin care fundaţia oferă burse de studiu tinerilor artişti aflaţi în situaţii materiale dificile. 

Este ultimul rege al României și unul dintre puținii șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. A domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

 
A fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947, iar exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârșitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.
 
Regele Mihai și Regina Ana locuiesc din 2004 la Aubonne, în Elveția. De marile sărbători creștine și, în funcție de angajamentele Lor publice, Majestățile Lor aleg să fie alături de cei dragi fie Castelul de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta.