ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Mihail Jar, starețul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța (Ucraina), a spus la Antena 3 că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene. Mai mult, preotul susține că de frica serviciilor, clericii nici nu se mai pot ruga lui Dumnezeu: 

"Au început prigoanele grele și mari, ne-au distrus complet. Ne-au distrus, pur și simplu trebuie să răbdăm pentru Hristos, pentru credință. Dar nu în felul ăsta. Nu te poți ruga nici la Dumnezeu acum, să stai să dormi cu frică în casă.

Au intrat noaptea la Mitropolie la Cernăuți, au intrat noaptea peste ei în case cu (puști) automate, i-au pus (pe clerici) la perete, au spart geamurile. (...)
 
Au mers la mănăstiri de maici, le-au pus la pământ, le-au apăsat cu călcâiul pe cap, lucruri foarte grele.
 
Aici la noi s-a oprit puțin, nu știu din ce cauză. Cel mai mult s-au controlat Mitropolia și mănăstirile. Bisericile din sate au stat liniștite. Mănastirile au fost controlate mai tare", a spus preotul român.
 
Conform sursei citate, unul dintre preoții din comunitatea de români din Ucraina a decis să îl dea în judecată pe președintele Volodimir Zelenski.

Presa ucraineană susține că Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei este cel care îl dă în judecată pe Zelenski, cerând să fie anulat ordinul prezidențial prin care îi este revocată cetățenia, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut.
 
 
Patimile preoților români din Ucraina. Mărturii tulburătoare: 'Nu te poți ruga nici la Dumnezeu, dormi cu frică în casă'
 
Părintele Mihail Jar, starețul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța