ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


China a dus supravegherea și controlul religiei la o nouă extremă prin lansarea unei noi aplicații „Smart Religion", care va permite guvernului comunist să știe exact cine participă la orice serviciu religios recunoscut oficial, potrivit LifeSiteNews. 

Noua aplicație, dezvoltată de Comisia pentru afaceri etnice și religioase din provincia Henan din China, va fi necesară pentru a urma un nou ordin guvernamental care le cere cetățenilor chinezi să se înregistreze și să facă o rezervare online pentru a participa la orice serviciu religios în bisericile, moscheile sau templele sancționate de guvern.  

Înregistrarea prin intermediul aplicației va necesita informațiile personale ale solicitantului, inclusiv numele, numărul de telefon, numărul de identificare guvernamentală, reședința permanentă, ocupația și data nașterii. După înregistrare, va fi necesară o rezervare pentru serviciul religios respectiv. Criticând noile dispoziții, grupul de susținere a drepturilor religioase ChinaAid a declarat: „Aceste măsuri de gestionare nu au pornit din intenția de a proteja drepturile religioase ale persoanelor religioase, ci mai degrabă sunt mijloace de realizare a unor scopuri politice." 

ChinaAid a menționat că un raport din 24 februarie al cotidianului Henan Daily a declarat că „Zhang Leiming, membru al Comitetului permanent al Comitetului provincial al partidului din Henan și șef al Departamentului de lucru al Frontului Unit, a mers la Comitetul provincial pentru etnie și religie pentru a investiga și a subliniat că este necesar să se gestioneze strict religia într-un mod cuprinzător, să se unească și să se ghideze majoritatea credincioșilor religioși pentru a urma fără rezerve Partidul Comunist Chinez." 

În 2017, o biserică catolică din Henan, aflată încă în construcție, a fost dărâmată de autoritățile comuniste, care au declarat biserica drept „structură ilegală" și au ordonat demolarea acesteia. Trei sute de polițiști au venit în inspecție pentru a se asigura că biserica a fost dărâmată.  Enoriașii au încercat să oprească demolarea, dar au fost bătuți de poliție, iar 40 de persoane au fost reținute. Proprietatea bisericii a fost apoi confiscată, împreună cu cea a enoriașilor și a muncitorilor din construcții. 

Raportul Open Doors din 2023 privind persecuția religioasă în China a afirmat că „monitorizarea (de exemplu, de către autoritățile școlare și comitetele de cartier) este omniprezentă în întreaga țară". Potrivit raportului, „supravegherea în China este printre cele mai opresive și mai sofisticate din lume". Detaliind modul în care PCC vizează atât locurile de întâlnire, cât și creștinii „de profil înalt", care sunt puși sub supravegherea specială a PCC pentru că au exprimat critici la adresa regimului sau pentru presupuse legături cu grupuri străine, Open Doors a raportat că guvernul chinez „operează un sistem de recompense pentru a încuraja gărzile de securitate din comunitate să raporteze orice nereguli; acest sistem de gestionare a grilei este strâns și este folosit în mai multe scopuri, inclusiv pentru monitorizarea cartierelor". 

„Toate comunitățile de creștini sunt monitorizate... Multe activități bisericești nu sunt monitorizate doar prin prezența agenților, ci și prin camere de supraveghere CCTV care supraveghează amvonul, congregația și incinta bisericii din jur... Tot mai multe adunări organizate acasă sunt obstrucționate odată ce activitățile lor au fost descoperite. Cele mai multe au fost forțate să se împartă în grupuri mici și să se adune în locații diferite și care se schimbă frecvent, păstrând discreția pentru a nu fi detectate de către ofițerul subdistrictului sau de comitetul de cartier." 

Comentând situația, expertul chinez Steven Mosher a declarat pentru LifeSiteNews că, prin noua aplicație de supraveghere, „PCC folosește tehnologia modernă pentru a crea prima dictatură digitală hi-tech din lume". Mosher a spus că guvernul comunist „vrea să monitorizeze pe toată lumea din China în timp real, folosind autodenunțuri, camere de supraveghere și inteligență artificială. Big Brother nu numai că urmărește, dar se așteaptă ca tu să raportezi orice „activitate subversivă" în care ai putea fi implicat - inclusiv mersul la slujbă". 

„Aceasta ar putea fi soarta noastră dacă nu suntem atenți", a avertizat Mosher.  

„Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez nu numai că „lucrează cu PCC,  ci este un grup de fațadă pentru PCC, la fel cum Asociația Patriotică Catolică este un grup de fațadă pentru PCC", a continuat Mosher. „În decembrie 2021, secretarul general al PCC, Xi Jinping, a ținut un discurs la Conferința națională privind activitatea legată de afacerile religioase. Xi a subliniat că „religia și organizațiile religioase trebuie să fie ghidate în mod activ pentru a se adapta la societatea socialistă" și că cei care se ocupă de „afacerile religioase" în cadrul Partidului trebuie să ia  procesul de sinizare ca și sarcină principală. Și pentru a nu exista vreo neînțelegere că sinizarea înseamnă pur și simplu realizarea unor adaptări modeste la cultura chineză, el a declarat următoarele: „Sinizarea înseamnă că toate comunitățile religioase trebuie să fie conduse de Partid, controlate de Partid și să sprijine Partidul'".

„Nu există loc în această formulare pentru ca Biserica Catolică, sau orice organizație religioasă din China, să funcționeze independent de controlul Partidului Comunist", a declarat Mosher. „De fapt, Partidul său a spus clar că orice organizație care va încerca să facă acest lucru va fi anihilată". 

Aceasta nu este prima dată când autoritățile chineze încearcă să controleze cetățenii prin utilizarea unei aplicații pentru smartphone. Nu mai departe de luna iunie a anului trecut, guvernul a obstrucționat un plan a sute de persoane care doreau să protesteze față de înghețarea fondurilor lor bancare prin declanșarea unei aplicații pe smartphone-urile lor, schimbându-le „codul de sănătate" de la verde la roșu, interzicându-le efectiv să călătorească în întreaga țară, să folosească transportul public și să acceseze locuri publice, precum restaurantele și centrele comerciale.