ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Începând cu 16 ianuarie a.c. va intra în vigoare articolul 30 din legea lingvistică, care obligă toți furnizorii de servicii din Ucraina să comunice cu clienții exclusiv în limba de stat, cu excepția cazului în care există  o solicitare aparte  a consumatorilor, notează Agenția BucPress, citată de Radio Cernăuți. Până la ora publicării articolului MAE de la București nu a reacționat în nici un fel.

Legea Ucrainei „Asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” prevede că toți furnizorii de servicii, indiferent de proprietate, sunt obligați să deservească consumatorii în limba ucraineană. Acest lucru este valabil pentru supermarketuri, magazine online, cafenele, bănci, benzinării, farmacii etc., scrie  publicația „Ukrainska  Pravda” de la Kiev.
 
De asemenea, funcționarii instituțiilor de stat ucrainene și solicitanții de cetățenie ucraineană ar putea fi obligați să susțină un examen la limbă ucraineană, a declarat comisarul pentru protecția limbii de stat din Ucraina, Taras Kremin.
 
Producătorii și vânzătorii din Ucraina sunt obligați să furnizeze consumatorilor informații despre bunuri, lucrări sau servicii în limba de stat. Dar astfel de informații pot fi duplicate în orice altă limbă. Dar așa ceva  poate fi doar la solicitarea  clientului, atunci furnizorul de servicii sau vânzătorul poate furniza servicii în altă limbă.
 
Legea prevede că: „La solicitarea clientului, serviciul său personal poate fi furnizat și într-o altă limbă acceptabilă părților”. În cazul încălcării de către angajații serviciilor sau companiilor, fiecare cetățean va putea contacta comisarul pentru protecția limbii de stat.”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews