Transnistria este teritoriu rusesc, puțin mai mic, dar teritoriu rusesc, a afirmat senatorul rus, Alexei Pușkov. Opinia a fost exprimată cu ocazia deschiderii, la Moscova, a Fondului pentru Dezvoltarea Relațiilor Sociale și Culturale „Transnistria”, relatează Cotidianul.md.

La evenimentul de deschidere, care a avut loc pe 22 ianuarie, au participat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe transnistrean, Vitalii Ignatiev, deputați ai Dumei de Stat de la Moscova și reprezentanți ai republicilor nerecunoscute Abhazia, Osetia și Nagorno-Karabah, cât și transnistreni care locuiesc în Federația Rusă.

Senatorul rus a afirmat că Transnistria ar fi teritoriu rusesc în cadrul unui discurs rostit în fața unor așa-numiți reprezentanți ai regiunii transnistrene, printre care așa-numitul lider, Vadim Krasnoselskii, și așa-numitul ministru de Externe, Vitalii Ignatiev.

„Aveți prietenia și susținerea noastră, atât din punct de vedere personal, cât și la nivel de întreagă națiune, deoarece niciodată nu am auzit, cu excepția unor cercuri înguste, ca Rusia să se distanțeze de Transnistria. Vreau să vă urez succes. În general, suntem un popor unic, cu două teritorii, un teritoriu mare rusesc și un alt teritoriu mai mic, dar tot rusesc”, a declarat Pușkov.

Marți, 22 ianuarie, la Moscova, a fost inaugurat Fondul pentru Dezvoltarea Relațiilor Sociale și Culturale „Transnistria”. Fondul ar urma să contribuie la promovarea relațiilor culturale și socio-economice.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în Republica Moldova a venit cu o reacție. Astfel, Ministerul a convocat ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, care a comunicat că așa-zisa „reprezentanță” presupune o organizație non-profit, ce va presta servicii de asistență juridică locuitorilor din regiunea trransnistreană, dar nu numai, și care, în virtutea legislației ruse, a fost înregistrată la Ministerul Justiției. În rezultatul discuției, în data de 21 ianuarie, a apărut comentariul MAE al Rusiei, cu explicațiile de rigoare, scrie unimedia.info.ro.

Totodată, MAEIE a solicitat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, clarificarea statutului fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale "Transnistria", care în calificările liderilor din Transnistria, sprijinite de mass-media din regiune, îi atribuie statut de „reprezentanță diplomatică” și pentru titulatura de „reprezentanță oficială” care e trecută pe frontispiciul organizației.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews