ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Transnistria este teritoriu rusesc, puțin mai mic, dar teritoriu rusesc, a afirmat senatorul rus, Alexei Pușkov. Opinia a fost exprimată cu ocazia deschiderii, la Moscova, a Fondului pentru Dezvoltarea Relațiilor Sociale și Culturale „Transnistria”, relatează Cotidianul.md.

La evenimentul de deschidere, care a avut loc pe 22 ianuarie, au participat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinsul ministru de externe transnistrean, Vitalii Ignatiev, deputați ai Dumei de Stat de la Moscova și reprezentanți ai republicilor nerecunoscute Abhazia, Osetia și Nagorno-Karabah, cât și transnistreni care locuiesc în Federația Rusă.

Senatorul rus a afirmat că Transnistria ar fi teritoriu rusesc în cadrul unui discurs rostit în fața unor așa-numiți reprezentanți ai regiunii transnistrene, printre care așa-numitul lider, Vadim Krasnoselskii, și așa-numitul ministru de Externe, Vitalii Ignatiev.

„Aveți prietenia și susținerea noastră, atât din punct de vedere personal, cât și la nivel de întreagă națiune, deoarece niciodată nu am auzit, cu excepția unor cercuri înguste, ca Rusia să se distanțeze de Transnistria. Vreau să vă urez succes. În general, suntem un popor unic, cu două teritorii, un teritoriu mare rusesc și un alt teritoriu mai mic, dar tot rusesc”, a declarat Pușkov.

Marți, 22 ianuarie, la Moscova, a fost inaugurat Fondul pentru Dezvoltarea Relațiilor Sociale și Culturale „Transnistria”. Fondul ar urma să contribuie la promovarea relațiilor culturale și socio-economice.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în Republica Moldova a venit cu o reacție. Astfel, Ministerul a convocat ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, care a comunicat că așa-zisa „reprezentanță” presupune o organizație non-profit, ce va presta servicii de asistență juridică locuitorilor din regiunea trransnistreană, dar nu numai, și care, în virtutea legislației ruse, a fost înregistrată la Ministerul Justiției. În rezultatul discuției, în data de 21 ianuarie, a apărut comentariul MAE al Rusiei, cu explicațiile de rigoare, scrie unimedia.info.ro.

Totodată, MAEIE a solicitat prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, clarificarea statutului fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale "Transnistria", care în calificările liderilor din Transnistria, sprijinite de mass-media din regiune, îi atribuie statut de „reprezentanță diplomatică” și pentru titulatura de „reprezentanță oficială” care e trecută pe frontispiciul organizației.