ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cineastul român Cristi Puiu a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea „Encounters” a Festivalului Internațional de Film de la Berlin pentru pelicula Malmkrog, filmată la un conac din Mălâncrav, județul Sibiu, bazată pe un text al filosofului Vladimir Soloviov, mai exact pe dialogul a cinci personaje despre război, moarte și Antihrist, relevă site-ul Romania.Europalibera.org

Regizorul consideră că temele pe care filosoful rus le-a abordat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea sunt actuale și astăzi, pentru că stau la baza relației dintre om și adevăr.

„Discursul nazist care a dus la al doilea Război Mondial s-a dovedit un drum înfundat. Comunismul, cea mai mare oroare pe care a cunoscut-o omenirea de-a lungul istoriei, la fel. Noi, după 1989, ar fi trebuit să ne întoarcem la punctul din care să o luăm de la capăt. Și nu am luat-o de la capăt, pentru că trăim acum zorii unor ideologii noi și o viziune discutabilă despre lumea în care trăim. Textul (lui Soloviov -n.r.) este mai mult decât actual. Vorbind despre lumea de azi, din 2020, mi-e teamă că este vorba și despre lumea din 2300. Multe se vor schimba, dar nu vom scăpa de morbul utopiilor. (...) Acum trăim într-un sos amestecat, într-o mare confuzie. Utopiile sunt în germinație. Ni se promite un alt comunism, asta este evident! Nu mai poți asuma lumea așa cum este - trebuie mereu să te poziționezi, ca o declarație de intenție, înainte de a face o afirmație. În zilele noastre, orice afirmație pe care o faci despre semenii tăi, față de dragostea de aproapele tău, se poate întoarce împotriva ta. Poți fi oricând catalogat ca rasist sau homofob, chiar dacă nici nu te-ai referit la așa ceva. Nici comunismul nu a atins nivelul ăsta de demență. Atunci, cenzura venea de la autorități; astăzi, cenzura este în capul tău”, este de părere Cristi Puiu, regizorul premiat din nou la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, după ce în 2004 obținuse „Ursul de aur” pentru scurtmetraj.