ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când vezi declarațiile pe care le fac azi politicienii te gândești instantaneu că se apropie mai mult de discursul stalinist, decât orice fel de discurs euopean, afirmă regizorul Cristi Puiu în cadrul unui interviu din cadrul emisiunii ”Transilvania Culturală”, realizată de TVR Cluj. Regizorul care a inflamat societatea pentru că a avut curajul să ridice vocea împotriva măștii și  a măsurilor  impuse de autorități, vorbește despre filmul său, ”Malmkrog”, despre dragoste, Adevăr, libertate și Iisus. Despre ce ne omoară și ce ne înalță, despre ideea de națiune, care a devenit deja periculoasă. Așa cum și ideea de om a devenit periculoasă, omul fiind cel care contaminează.


Publicăm mai jos partea a doua a acestui interviu care poate fi urmărit integral AICI.

„O să repet ceea ce am spus deja: dacă masca asta e atât de eficientă, de ce am oprit economia? De ce nu am pus mască oamenilor de la început, dacă e atât de eficientă? Și dacă nu e eficientă, de ce o impun atutoritățile acum? De ce de fiecare dată când oamenii se arată sceptici în ceea ce privește suita asta interminabilă de măsuri pe care autoritățile statului le impun, de ce oamenii ăștia sceptici sunt socotiți negaționiști? Eu nu m-am întâlnit cu niciun om care să spună că acest virus nu există. Dar m-am întâlnit cu mulți care pun sub semnul întrebării nu doar eficiența măsurilor, ci și decența lor. Și cum se poate întâmpla ca, la 30 de ani de la Revoluție, nația asta să fie amendată pentru faptul că e indisciplinată. Păi indisciplina v-a adus pe voi la putere, bă! Domnu' Iohannis, indisciplina nației v-a adus la putere! Altfel, n-ați fi existat. Au murit oameni la Timișoara, la București, la Cluj, la Sibiu... Nu ți-e rușine? Nu se pooate să transformi nația asta într-un raport de putere: tu ești Puterea  și le dai oamenilor peste degete. Nu suntem toți afectați de virus? Dar cât de corect ești dumneata, domnule Iohannis? Și dumneata, domnule Arafat? La un moment, într-un interviu, lui Arafat i-am și amestecat numele. I-am zis Omar Hayssam...
Dacă virusul ăsta există, și cu siguranță există, toți trebuie să ne protejăm. De ce nu se opresc din dat lecții? De ce nu țin cont de oamenii care mor de altceva decât de coronavirus? Pare că, până mai ieri,  eram cu toții nemuritori. Deodată, a apărut covid-19 și se moare. În fiecare an, se murea de gripă. Se moare și azi.Ce înseamnă tăcerea asta față de modul în care unor oameni le-a fost interzis accesul în spital? Sau accesul la tratament? Pentru că, dom'le, coronavirus! Poate sunt boli de mii de ori mai  grave.
 
Mi-e frică de „oamenii de bine”

Mie mi s-a făcut puțin frică. Nu de deciziile lor și de felul în care se comportă politicienii, de felul în care, peste noapte, le-au fost șterse datoriile morale față de poporul ăsta. Mi-e frică de „oamenii de bine”. De oamenii care sunt dispuși să te toarne la poliție, de cei care sunt dispuși să practice delațiunea în formele ei cele mai sinistre.
 
Odată ce ai dat drumul poveștii ăsteia, e foarte greu să o ții în loc.  Oamenii ăștia vor face legea. Concluzia pe care o poți trage nu e departe de textul lui Rimaru, de la RACLA, ”Băiete, ia cartea de istorie, și vei vedea că orice laș a dispărut lipsit de glorie”.

Faptul că oamenii s-au îndepărtat atât de mult și de rapid de lecția de istorie, faptul că Istoria, ca disciplină, și-a pierdut valoarea, faptul că vorbim de ceva ani de „post truth era”,, că trăim într-o epocă post adevăr. Adevărul este atacat în permanență. Faptul că există formula „adevărul tău și adevărul meu”. Nu există așa ceva. Există UN singur adevăr.  Unul singur, și către El noi ne îndreptăm. Dialogul este important, dar a fost eliminat. Dintr-odată, apar și figuri importante ale vieții culturale care și ei fac același lucru și ne trag de urechi. Vezi Andrei Pleșu. Cum e posibil lucrul acesta? 
 
Stâlcirea condiției de om
 
Nemulțumirea oamenilor este autentică și nu dai dovadă de mare înțelepciune dacă tu le dai oamenilor peste deegete. Oamenii vorbesc de atâta timp de acceptarea celuilat, de toleranță. Și vine virusul ăsta și, dintr-odată, celălalt îți devine inamic, te întâlnești cu oameni, stai la distanță. Ce este stâlcirea asta a condiției de om? Ce e asta, să dai noroc cu pumul sau cu cotu? Ce e maimuțăreala asta?
Da, se moare! Și dacă se iau aceste măsuri, nu se mai moare? Se moare și se moare mult. Și sunt distruse afaceri, mici afaceri,  familii care pierd. Nu marii șmecheri de pe piață. 
 
„L'enfer, c'est les autres!”
 
Ar fi de mirare ca mâine să auzi despre oameni care sunt închiși? Dacă te uiți la felul în care se petreceau lucrurile acum 10 ani, da e de mirare, pentru că odată cu intrarea în UE am crezut că drepturile omului vor fi respectate. Dacă te uiți la momentul în care Armata Roșie a intrat în țară, alte gânduri îți vin în minte. Când vezi declarațiile pe care le fac politicienii pe post te gândești instantaneu că se apropie mai mult de discursul stalinist, decât orice fel de discurs euopean.
 
Îi cerți pe oameni? 30 de ani v-ați mișcat în cercul ăsta al puterii și ați luat cele mai grotești măsuri în ce privește educația și acum îi beșteliți pe români că sunt needucați. Dar cine a distrus Educația? Nu vă e rușine?

Nu era vorba că reconstruim țara? Dar stai, că acum e vorba de care țară. Ideea de națiune e deja periculoasă. Și ideea de om e periculoasă, că ăla te contaminează. Da, L'enfer, c'est les autres!