ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invitat marți la emisiunea Marius Tucă Show, regizorul Cristi Puiu a afirmat că nu este deloc optimist în privința evoluțiilor din următoarea perioadă, pe fondul amenințării coronavirusului. Regizorul critică felul în care autoritățile se raportează la cetățeni, având „încredere zero” în ei, tratându-i „ca pe niște vite” și evitând dialogul.
 
„Să coboare de pe cal și să vorbească cu poporul. Să nu-i mai trateze pe oameni ca pe niște vite. Opriți-vă cu frica, frica, frica!”, este mesajul pe care Cristi Puiu li-l adresează guvernanților și președintelui, potrivit Mediafax.

Cristi Puiu susține că îl îngrijorează evoluțiile din ultima vreme și că se va ajunge la o situație fără ieșire: „Mă gândesc la fetele mele și nu am soluție. Conceptul de „afară” a dispărut”.
 
De asemenea, cineastului i se pare simptomatic faptul că breslele cele mai lovite de restricțiile împinse până la suspendarea activității sunt și cele care, în ciuda vocației lor, nu se exprimă critic, deși cu alte ocazii protestau pe teme politice.
 
„Câți actori ați văzut protestând că teatrele sunt goale? Pe mine m-a speriat asta”, a atras atenția regizorul.  
 
Discursul rostit de Cristi Puiu la Cluj, pe scena Festivalului Internațional de Teatru din Transilvania (TIFF) – înainte de proiecția în avanpremieră națională a celui mai nou film al său, „Malmkrog” –, a surprins prin curaj și gândire critică, într-o societate dominată de „știri oficiale” și „ordonanțe de urgență”. Regizorul a declarat că este „inuman” ca spectatorii să stea cu masca pe față în aer liber timp de 200 de minute, cât durează proiecția filmului, și a menționat că „Malmkrog” a avut premiera în Franța „în săli de cinema, fără distanțare socială și fără mască”.