ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regizorul Cristi Puiu și actorul Marcel Iureș, au fost printre numele reprezentative desemnate în cadrul Premiilor Academiei Române pentru anul 2020, în cadrul unui eveniment festiv de astăzi care a avut loc în Aula forului, potrivit cotidianul.

* La secțiunea Artele Spectacolului – Regizorul Cristi Puiu a primit Premiul „Aristizza Romanescu” pentru filmul Malmkrog, iar actorul Marcel Iureș aceeași distincție pentru Ciclul Rezistența prin teatru (producții ale Teatrului „Act”, difuzate online în 2020, regia Alexandru Dabija) și Rosto (montat în 2020, cu premiera în 2021, regia Alexandru Dabija).
 
FOTO Cora Muntean:
 

 
Ambele personalități s-au remarcat în mod pozitiv de-a lungul anilor fiind cu adevărat o voce a poporului, nu doar prin arta lor pură ci și printr-o gândire autentică și tradițională. 

Iată de pildă, cu doar câtva timp în urmă, Cristi Puiu a fost invitat la emisiunea Corei Muntean, acolo unde a reamintit importanța rugăciunii în viața omului:

„În pandemie, în momentele acelea cele mai negre ale pandemiei mă gândeam că singura ieșire din bezna asta este asumarea condiției de om și, cum spune Virgil Mazilescu - un titlu foarte frumos: un poem care intitulat „Poziția incomodă în care ne rugăm” - , asumarea acestei poziții în care nu îți rămâne decât să te rogi. Dar aceasta e legat doar de momentele de singuritate. Dar în realitate, pentru că în 24 de ore este și o zi nu doar o noapte, ziua cred că este cazul să faci tot ce poți pentru a-i ajuta pe ceilalți. Adică să te așezi - ca să citez un clasic încă în viață - „cu voia Dvs, ultimul pe listă”. Nu în capul bucatelor, să te întinzi, să profiți, să beneficiezi de tot ce-ți poate aduce și pune pe masă compromisul nenorocit pe care l-ai făcut. Să nu faci compromisuri!”

VIDEO:
 
 
Despre Marcel Iureș nu trebuie să spunen noi multe, fiindcă îl cunoaștem cu toții. Dincolo de carisma și talentul desăvârșit necesare unui actor, s-a afirmat printr-o valoare umană de nedescris în diverse momente. Un articol publicat de ActiveNews în trecut, îl are ca și protagononist pe Marcel Iureș cel antihomosexul, cel care susține cu vârf și îndesat valorile autentice ale poporului român: familia, credința și iubirea și oferă o mică povestioară frumoasă în acest sens:

„Eram la Los Angeles, la un press junckey maraton, și am avut o zi liberă și m-am uitat la televizor”, a povestit Marcel Iureș. „Acolo era celebra Oprah, care avea un talk-show, două ore a ținut chestia asta, cu o temă - el, un George și ea, o fostă John, la ora aia Jenny. Jenny era în flăcări pentru că voia să nască. După ce fusese făcută Jenny, nu i-a ajuns că era femeia, voia să și nască un copil. În jurul acestui subiect s-au adunat geneticieni, endocrinologi, chirurgi, microchirurgi, psihoterapeuți, psihologi, psihanaliști... O nebunie! Bineînțeles că, așa cum e democratic, erau cei care reprezentau minoritatea afro-americanilor de stânga, cei care se ocupa de protejarea gorilei de munte, a albinei, a viespii portocaliu cu galben, a elefanților indieni ... Ideea era că Jenny era excedată și scandalizată în același timp de faptul că în America, țara tuturor posibilităților, societatea, specialiștii nu-i garantau că ea va naște un copil. Aia era scandalos pentru ea! George, iubitul și soțul ei, ținea cu ea. Normal că omul voia să aibă un copil, de la Jenny. Au fost două ore în care toată lumea și-a expus punctul de vedere. «E o aberație, vreți să fiu un criminal?», spuneau chirurgii. «Ah, sunteți niște lași», răspundea Jenny, în lacrimi. Și tot așa, la nesfârșit. Și endocrinologi... Pentru că Jenny avea pretenția să i se ofere garanții că va naște un copil bun și frumos, pe care și-l dorea. Bun, ne apropiam de final și Oprah spune că urmează să dea legătura în Dallas și se apropie camera de un cowboy, un pic mai în vârstă decât mine, cu niște ciocate, transpirat, pe o prispă... care zice: «Da, e ceva ce nu prea înțeleg. Până aici am priceput că toată lumea are drepturi, minorități de o mie de feluri, inclusiv doamna aceea care e un fost domn. Vă zic cazul meu, eu sunt alb, vedeți bine că sunt fumător, sunt catolic, bunicii mei au făcut o parte din America, sunt heterosexual, am 11 nepoți, îmi iubesc nevasta și muncesc de mă ia dracu’, de dimineața până noaptea. Ca să-nțeleg: e cazul să ne organizăm și noi? Spuneți-mi. Nu e nicio problemă. Ne organizăm!»".
 
Cu acest prilej, Academia Română a acordat o diplomă „Meritul Academic" și 4 diplome „Distincția Culturală".

Diploma „Meritul Academic" :

- Narcis Dorin Ion, pentru excepționala sa dăruire în domeniul muzeologiei și
istoriografiei

Diploma „Distincția Culturală":

1. Mădălina Corina Diaconu, pentru realizarea rubricii radio „Poveștile Academiei"
2. Tudor Stavilă, cu prilejul împlinirii a 70 de ani
3. Ioan Lăcătușu, pentru valorificarea patrimoniului cultural al românilor din arcul
carpatic
4. Erich-Mihail Broanăr, pentru valorificarea patrimoniului cultural al românilor din
arcul carpatic