ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regulamentul referitor la implementarea „certificatului covid UE”, așa-zisul pașaport de vaccinare/testare, a fost semnat pe 14 iunie 2021. Președinții celor 3 instituții ale UE - Parlamentul, Consiliul și Comisia - au participat luni la ceremonia oficială de semnare a Regulamentului privind certificatul digital COVID al UE, marcând astfel încheierea procesului legislativ, se arată într-un comunicat oficial

„Certificatul digital COVID al UE este un simbol al ceea ce reprezintă Europa. Al unei Europe care nu se clatină atunci când este pusă la încercare. O Europă care se unește și se dezvoltă atunci când se confruntă cu provocări. Uniunea noastră a demonstrat din nou că funcționăm cel mai bine atunci când lucrăm împreună. Regulamentul UE privind certificatul digital COVID a fost convenit între instituțiile noastre într-un timp record de 62 de zile. Concomitent cu elaborarea procesului legislativ, am construit și coloana vertebrală tehnică a sistemului, portalul UE, care este funcțional de la 1 iunie.

Putem fi mândri de această mare realizare. Europa pe care o cunoaștem cu toții și pe care ne-o dorim înapoi este o Europă fără bariere. Certificatul UE le va permite din nou cetățenilor să se bucure de cel mai tangibil și apreciat dintre drepturile UE - dreptul la liberă circulație. Intrat astăzi în vigoare, acesta ne va permite să călătorim mai în siguranță în această vară. Astăzi reafirmăm împreună că o Europă deschisă prevalează”, au declarat cu această ocazie președinții David Sassoli și Ursula von der Leyen și prim-ministrul António Costa.

În ciuda retoricii festiviste și a reinterpretării ideologizate a realității, adevărul este că certificatul sanitar digital nu facilitează un drept natural al tuturor europenilor, acela de liberă circulație, ci îl restrânge doar la numărul de persoane vaccinate, vindecate sau testate de Covid-19, interzicându-l tuturor celor care nu se conformează.
 
Deși instituțiile UE țin să ne asigure că „toți europenii au dreptul la liberă circulație, chiar și fără certificat, dar certificatul va facilita călătoriile, exonerând deținătorii de restricții precum carantina”, totuși nu mai putem vorbi de drepturi egale între cetățeni. Pentru unii circulația se permite fără restricții, dar cu dovada vaccinării/testării Covid, iar pentru alții - sănătoși dar necertificați - se aplică închisoarea la domiciliu/hotel timp de 10-14 zile de la intrarea pe teritoriul altui stat, făcându-se călătoria imposibilă și circulația, indezirabilă.
 
Pașaportul de vaccinare: specificații și valabilitate

„Certificatul digital COVID al UE va fi accesibil pentru toată lumea și va acoperi vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19; va fi gratuit și va fi disponibil în toate limbile UE; va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie; va fi securizat și va include un cod QR semnat digital; statele membre se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare pentru deținătorii unui certificat digital COVID al UE, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică”, se mai arată în comunicat.

Regulamentul privind pașaportul de vaccinare/testare se va aplica timp de 12 luni, cu începere de la 1 iulie 2021. Aceasta este și data de la care va intra în vigoare peste tot în Uniunea Europeană, în afară de statele care au avut întârzieri cu emiterea certificatelor, cărora le este acordat un răgaz suplimentar, de 6 săptămâni.