ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia Română solicită păstrarea numărului de ore de religie în învățământul preuniversitar, indiferent de filieră, a afirmat episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în cadrul unei dezbateri organizate la Parlament.
 
Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul susține păstrarea orelor de religie în școli la toate cele trei filiere din învățământul preuniversitar, subliniind necesitatea tratării religiei ca orice altă disciplină de studiu.„Patriarhia arată un interes cu totul deosebit învățământului în general și, desigur, învățământului religios în special. (…) Considerăm că trebuie susținută această solicitare a noastră ca să se păstreze o oră pe săptămână la toate cele trei filiere ale învățământului preuniversitar, iar dacă vor exista la cel profesional anumite diminuări, dorim ca religia să fie tratată ca și celelalte discipline umaniste, pentru că s-ar crea această frustrare de discriminare”, a spus Varlaam Ploieșteanul, citat de Agerpres.

Episcopul-vicar a salutat propunerile planurilor cadru puse în dezbatere publică, care prevăd păstrarea la filiera teoretică de liceu a unei ore de religie pe săptămână pe durata întregului an școlar.
 
Acesta a adus în discuție și cazul filierei tehnologice și filierei profesionale, unde există trei variante de studiere a religiei, dintre care Patriarhia agreează doar una.
 
.„Însă la filiera tehnologică există trei variante propuse, iar Biserica agreează pe cea dintâi, care crede că este posibilă păstrarea unei ore întregi de religie și la această filieră. Celelalte două variante reduc la jumătate această oră. La filiera profesională, de asemenea, există trei variante. Din păcate, toate trei propun diminuarea orei de religie până la desființarea ei, în una din cele trei variante. Noi considerăm că ar trebui să găsim soluții cât să păstrăm și la aceste două filiere o oră întreagă, ținând cont de importanța acestei discipline pentru formarea tinerilor pentru o societate modernă, care nu înseamnă doar tehnologie, ci înseamnă și cultură și spiritualitate și din această perspectivă disciplina nu poate fi înlocuită cu o alta”, a arătat episcopul-vicar patriarhal.