Europarlamentara ALDE Renate Weber a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că va participa la audierea Laurei Codruța Kovesi, candidată pentru șefia Parchetului European, în Comisia LIBE din Parlamentul European, precizând că, în opinia sa, funcția de procuror-șef european este una care „se joacă politic”.

„Eu o să mă duc și o să fiu prezentă. Dar aici comisiile fac o audiere. Votul acolo este o chestiune absolut relativă. Nu se numără voturile și se decide în funcție de asta. E o prezentare în fața membrilor Comisiei. Procedura este asemănătoare cu cea de la numirea comisarilor. Nu aceste comisii au cuvântul final. Ele doar fac o analiză, evaluează și pot să dea un vot care să fie de acceptare sau de respingere. Așa cum s-a întâmplat și în cazul unor comisari europeni când a fost într-adevăr dat un vot de respingere, atunci au trebuit țările să nominalizeze alți candidați de comisari, dar dincolo de asta, nu acesta este finalul. Mai este o etapă și în următoarea etapă Consiliul este cel care trebuie să se pronunțe prin vot”, a afirmat Renate Weber, sâmbătă, într-o conferință de presă la Sinaia.
 
„Cum puteți să credeți că o asemenea funcție nu este una care se joacă politic? Sigur că se joacă politic. Trebuie să fie oameni de specialitate, clar, dar este o negociere politică. În Consiliu normal că avem drept de vot, că avem și Președinția Consiliului U.E., dar în cele două comisii nu, din ALDE nu sunt. Sunt colegi, într-adevăr din alte grupuri politice”, a concluzionat Renate Weber, citată de Mediafax.

Laura Codruța Kovesi este unul dintre cei trei procurori candidați la șefia Parchetului European. În vederea accederii la această funcție, Kovesi va fi audiată în comisia LIBE a Parlamentului European pe 26 februarie, procesul de selecție urmându-și cursul până la sfârșitul lunii martie.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale U.E. și a complicilor acestora. În conformitate cu articolul 120 din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului European privind EPPO, în vigoare din 20 noiembrie 2017, parchetul european își va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei Europene, odată ce acesta va fi înființat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a regulamentului menționat. În consecință, biroul Parchetului Public European ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020, informează Mediafax.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews