ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Renate Weber i-a solicitat premierului Florin Cîțu să explice de ce nici una din cele 20 de hotărâri emise în 2021 de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nu sunt publicate în Monitorul Oficial, deși aceasta este condiție obligatorie pentru intrarea în vigoare. 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu că nici una din cele 20 de hotărâri date de CNSU în acest an nu a fost publicată în Montorul Oficial. Însă, în timp ce hotărârile 1-11 și 15-20 au fost publicate pe site-urile oficiale, hotărârile 12, 13 și 14 nu sunt nici măcar publicate pe Internet.

„Nefiind publicate nicăieri, nu știm ce conținut au. Mi se pare incredibil că discutăm de România digitalizată și să prevadă că unele acte în loc să fie publicate pe Monitorul Oficial sunt publicate pe site-uri. Am aflat cu stupoare că sunt și ordine de ministru care sunt aplicate și nu sunt publicate", a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Antena 3

Pe lângă faptul că hotărârile nepublicate în M.O. nu pot produce, formal, consecințe, aplicarea lor în lipsa publicării încalcă și dreptul la informare - cetățenii sunt obligați să aplice o hotărâre al cărei conținut nu este la vedere.

„Se poate reține o încălcare a prevederilor art. 31 din Constituție privind dreptul la informație și a celorlalte dispoziții legale incidente”, subliniză Avocatul Poporului, Renate Weber, într-o scrisoare deschisă, adresată premierului Florin Cîțu și CNSU.

Deși conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, „am constatat că hotărârile adoptate de CNSU de la începutul acestui an și până în prezent, având ca obiect starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicității actului normativ”, remarcă Renate Weber.

Prin urmare, avocatul poporului cere explicații din partea Guvernului și a CNSU despre nepublicarea hotărârilor privind starea de alertă în Monitorul Oficial, precum și despre nepublicarea unora dintre ele nici măcar pe site-urile guvernamentale.

„Vă rugăm să ne comunicați motivele de fapt și de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 și până în prezent nu au respectat condiția publicării în Monitorul Oficial și, pe de altă parte, anumite hotărâri adoptate tot în acest an de CNSU nu au fost adoptate nici pe site-urile gov.ro și stirioficiale.ro”, le solicită Avocatul Poporului, Reanate Wever, premierului și reprezentanților CNSU.

Prin atitudinea ei de a combate încălcările drepturilor omului de către Guvern în stările de urgență și de alertă, Renate Weber și-a atras furia așa-zișilor „liberali”, care au încercat să-i închidă gura întâi cu amenințări, apoi cu demersuri concrete de schimbare din funcție. Atât au înțeles ei din separația puterilor în stat și despre neamestecul politicului în sfera justiției.