ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este o țară care importă deșeuri deși „se îneacă în ele, revărsându-se din majoritatea gropilor de gunoi”. Este concluzia unui reportaj BBC, care arată că firmele de reciclare riscă să ajungă în situația de a nu funcționa la capacitate, lucru care le-a determinat să importe deșeuri selectate din alte țări precum Marea Britanie.
 
Jumătate din gunoiul reciclat în România, în condițiile în care țara este congestionată de deșeuri, provine din import, se arată într-un material realizat de jurnalistul Nick Thorpe de la BBC. 

De ce o țară care este deja congestionată de gunoi ar importa și mai mult?
 
Răspunsul oferit de Constantin Damov, CEO al Green Group, este absolut șocant.  „Ajungem la capacitatea optimă cu 50% din deșeurile locale și cu 50% din materiale care nu sunt provenite din România. Vin din toată Europa”.

Întrebat ce s-ar întâmpla cu fabrica sa dacă nu ar face asta, Damov răspunde: „Este foarte simplu. Ar trebui să renunțăm la jumătate din ea". 

O problemă ridicată de jurnalistul BBC este aceea a selectării gunoiului, care, cel puțin în București, nu există. 

„Oamenii din București nu sunt foarte buni la sortarea deșeurilor. De fapt, ei aruncă tot în aceleași tomberoane, fapt care le îngreunează munca unor oameni ca aceștia, care colectează deșeurile”. 

Jurnalistul britanic a întrebat câțiva locuitori despre selectarea gunoiului. Unii fac acest lucru, dar doar la locul de muncă pentru că trebuie, și nu acasă. 

O tânără i-a mărturisit că selectează deșeurile doar la locul de muncă, pentru că este obligată, însă acasă nu o face. O femeie a spus că sortează gunoaiele, separă plasticul sau sticla, dar firmele de colectare pun deșeurile împreună.

Legislația ar fi trebuit să reglementeze activitatea de reciclare și să o alinieze standardelor UE, însă lucrurile par să meargă și mai rău. Aceasta este concluzia corespondentului BBC. Firmele colectoare nu fac față volumului uriaș de gunoaie și nu reușesc să le sorteze.

Conform jurnalistului BBC, aproximativ 90 la sută din deșeurile produse în România ajung la gropile de gunoi, „cele oficiale și neoficiale”. Niciun oficial din Ministerul Mediului nu a fost disponibil să ofere vreo explicație.