ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un responsabil din Parlamentul Ucrainei afirmă că Rusia pregătește pentru luna viitoare un referendum de independență în regiunea sudică Herson, ocupată în urma invaziei, și care mărginește la nord Peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Trimistrul Radio România Actualități, Mario Balint, relatează de la fața locului:

Lansatoarele de rachetă amplasate de armata rusă în regiunea Odesa au doborât o aeronavă de transport militar ucraineană, care transporta o cantitate de arme occidentale, a anunțat în această dimineață Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă.

Informația nu a putut fi confirmată de partea ucraineană, însă pare a fi certificată de martori oculari.

Pe de altă parte, comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Liudmila Denisova, a declarat că în perioada 1-10 mai ocupanții ruși vor să organizeze un referendum pentru constituirea republicii populare Herson.

Liudmila Denisova, citată de portalul Dumskaia, a spus că buletinele sunt deja tipărite la tipografia din Nova Kakhovka. Este aceeași procedură utilizată în 2014 la Donețk și Lugansk.

Potrivit comisarului, în această perioadă orașul Herson va fi securizat suplimentar de forțele ruse și comunicațiile vor fi întrerupte.

Va fi dificil pentru invadatori să organizeze un referendum, deoarece populația întregii regiuni Herson continuă să protesteze cu sloganul 'Herson este Ucraina', a spus Liudmila Denisova, citată de Dumskaia.