ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unii reprezentanți ai grupuri politice din Parlamentul European i-au cerut, marți, președintelui Klaus Iohannis, la dezbaterea privind viitorul UE, să continue lupta împotriva corupției și menținerea independenței sistemului judiciar, prin regândirea rolului SRI, „rămășita regimului Ceaușescu”, scrie Mediafax.

„Sunt îngrijorat de ce se întâmplă în România. În primul rând, aceste reforme dubioase care au subminat sistemul judiciar, am spus asta premierului dvs. acum câteva săptămâni în acest forum, apoi slăbirea Codului Penal, subminarea luptei împotriva corupției și descoperirea protocoalelor secrete de care nu am auzit niciodată în nicio altă țară, pe de o parte, între serviciile secrete, și pe de altă parte, între anumite părți ale sistemului judiciar”, i-a transmis Guy Verhofstadt, lider al grupului ALDE, președintelui Klaus Iohannis.

Liderul grupului ALDE în Parlamentul European i-a cerut șefului statului să nu urmeze exemplul țărilor Polonia și Ungaria, în privința cărora PE a adoptat rezoluții prin care lansează procedurile în vederea sancționării celor două țări.

„Eu am făcut un apel la premierul româniei și la dvs pentru că trebuie să colaborați în această privință. Apelul meu este să nu urmați această cale în viitorul apropiat. Și, cu siguranță, să nu urmați exemplele țărilor precum Polonia și Ungaria, care s-au angajat pe o cale iliberală către autocrație. Și doar o bună cooperare între dvs, de la președintele Republicii România, și prim-ministrul, majoritatea, poate evita o astfel de situație. Și cred că există un sprijin imens în acest parlament pentru a vă susține în acest demers.”, a adăugat Guy Verhofstadt.

La rândul său, europarlamentarul grupului S&D Josef Weidenholzer i-a reproșat șefului statului că România se confruntă cu un exod al creierelor.

„Euforia de acum 10 ani a dispărut pentru că de multe ori promisiunile făcute nu au fost de multe respectate. De asemenea, de vină este intrarea în spațiul Schegen, mereu amânat. Situația economică nu este tocmai roz în estul Europei și din punct de vedere demografic situația reprezintă o provocare, iar țara dumneavoastră se confruntă cu un exod al creierelor. Ar trebui să discutăm mult mai des și mai critic despre toate aceste evoluții pentru a împiedica nemulțumirea demagogilor să fie instrumentalizată”, a afirmat Josef Weidenholzer.

Acesta i-a cerut lui Iohannis să regândească rolul serviciului de informații, o „rămășița regimului Ceaușescu”.

„Situația de la care a pornit a fost mult mai complicată decât cea din alte țări fost comuniste. Iată de ce progresele au putut fi realizate, pentru că România a colaborat cu Comisia Europeană, în cadrul MCV. Combaterea corupției și independența domeniului judiciar reprezintă elemente esențiale. Domnule președinte urmărim cu îngrijorare situația politică din țara dumneavoastră, care se agravează. Nu ne corespunde să ne implicăm în evenimente politice interne, dar nu e bine atunci când o societate se fragmentează și clivajele se adâncesc. Sperăm că dvs. veți contribui la depășirea acestor obstacole și veți crea unitate. Iată de ce vă cerem să regândiți rolul serviciul de informații, rămășița regimului Ceaușescu. Ar fi un pas important în direcția unei Românii moderne, liberale.”, a completat Josef Weidenholzer.

Totodată, europarlamentarul PSD Doru-Claudian Frunzulică i-a reproșat președintelui Klaus Iohannis că nu are în program o întâlnire cu toți eurodeputații români, despre care a afirmat că ar fi fost benefică pentru ambele părți.


”Noi, toți cetățenii români, așteptăm de 28 de ani un președinte al tuturor românilor, un președinte moderator, un președinte facilitator, un președinte echilibrat față de toți cetățenii, indiferent de opțiunea lor politică. Am văzut că în programul dvs în Parlamentul European nu ați inclus și o întâlnire cu toți eurodeputații români. Dle președinte, noi suntem reprezentanții cetățenilor români în Parlamentul European și o asemenea întâlnire ar fi fost benefică șui pentru noi, dar și pentru dumneavoastră”, a spus în timpul dezbaterii din PE, europarlamentarul PSD.

Și europarlamentarul ALDE, Renate Weber, i-a atras atenția șefului statului să își asume responsabilitatea față de abuzurile înregistrate cu ajutorul protocoalelor secrete, unul fiind semnat chiar în mandatul său.

"Ați omis să spuneti de abuzuri în numele luptei anticorupție, dar care a fost folosită, din păcate, pentru jocuri de putere. În timpul mandatului dumneavoastră a fost semnat un nou protocol între Parchetul General și SRI, în care procurorii erau supușii ofițerilor de informații", a declarat Renate Weber, în plenul Parlamentului European.

Mai mult, aceasta i-a cerut lui Iohannis să își asume responsabilitatea efectelor negative produse de aceste înțelegeri secrete.

"O consecință a fost faptul că zeci de procurori și judecători au fost hărțuiți ani de zile. Așa a fost afectată independența magistraților. Asumați-vă responsabilitatea pentru ca abuzurile nu se vor mai repeta", a punctat Renate Weber.

De altfel, și președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea, eurodeputat PSD, i-a atras atenționat lui Klaus Iohannis cu privire la importanța Republicii Moldova ca parte a spațiului european.

„Domnule Iohannis, nu ați vorbit rău! Aici, înainte de a fi membri ai unui partid politic, suntem cetățenii unei țări. Vă felicit pentru abordarea pro-europeană pe care ați expus-o. Toți românii sunt pro-europeni, însă vreau să vă întreb următoarea chestiune: eu știu că Republica Moldova este cel de-al doilea stat românesc. Dumneavoastră ați vorbit despre prioritățile naționale, despre viitorul Europei, dar nu ați menționat Republica Moldova. Întrebarea mea este, sper să nu sune dramatic: ați abandonat cumva Republica Moldova pentru că, în ultimii patru ani de mandat, ați fost o singură dată la Chișinău?", a precizat Andi Cristea.

Liderul Grupului Verzilor din PE, Ska Keller i-a atras atenția șefului statului că românii au demonstrat prin referendumul eșuat pentru refedinirea familiei că nu vor „un stat autoritar care discriminează”.

„Ne bazăm pe dumneavoastra, poporul român se bazeaza pe dvs, foarte mulți oameni, la referendumul de acum două săptămâni au aratat ca nu vor un stat autoritar care discriminează, care încearcă să îi ațâte pe unii împotriva altora. De asemenea, au protestat împotriva corupției, împotriva unui guvern care legalizează corupția. În loc să-i asculte guvernul român a lansat gaza lacrimogene împotriva acestora. Acum șefa DNA va fi înlocuita cu cineva care nu e la fel de democratică”, a explicat Ska Keller.Unii reprezentanți ai grupuri politice din Parlamentul European i-au cerut, marți, președintelui Klaus Iohannis, la dezbaterea privind viitorul UE, să continue lupta împotriva corupției și menținerea independenței sistemului judiciar, prin regândirea rolului SRI.