ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negocieri critice între ruși și americani au început luni dimineață la Geneva, pe fondul temerilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care pretinde o limitare a influenței Occidentului în apropierea frontierelor sale, relatează agenția AFP, citată de Agerpres

Reuniunea, care a început la ora locală 08:55 (09:55 ora României) la sediul reprezentanței americane din Geneva, a avut loc la nivel de miniștri adjuncți de externe - secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, și viceministrul de externe rus Serghei Riabkov -, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Delegația rusă a sosit puțin după ora locală 08:30, după delegația americană, sub supravegherea poliției.

Situată în cartierul internațional din Geneva, reprezentanța americană se află la câteva sute de metri de cea a Rusiei, nu departe de sediul ONU din orașul elvețian.

Aceasta este a treia oară când Sherman și Riabkov se întâlnesc la Geneva după summitul celor doi președinți, Joe Biden și Vladimir Putin, din iunie 2021, de pe malul lacului Geneva.

Wendy Sherman și Serghei Riabkov s-au întâlnit mai întâi pe 28 iulie la reprezentanța permanentă a Statelor Unite, iar apoi la cea rusă, pe 30 septembrie.

Această a treia întâlnire dă startul unei săptămâni diplomatice intense având ca scop dezamorsarea crizei privitoare la Ucraina.

Statele Unite și Rusia s-au poziționat ferm înaintea acestor negocieri. Washingtonul a avertizat asupra riscului de „confruntare”, iar Moscova a exclus orice concesie.

Secretarul de stat al american, Antony Blinken, a cerut Rusiei să evite o nouă „agresiune în Ucraina” și să aleagă calea diplomatică, în timp ce Kremlinul, sub presiune pentru a-și retrage trupele de la frontiera cu Ucraina, le solicită occidentalilor garanții privind securitatea în Europa, inclusiv că NATO nu se va extinde și mai la est decât a făcuto până în prezent.

Pe lângă discuțiile americano-ruse de luni din Elveția, o întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri la Bruxelles, urmată de o reuniune joi la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pentru a-i include și pe europeni, care nu pot fi marginalizați într-o chestiune ce vizează vecinătatea imediată a Uniunii Europene.

Occidentul și Kievul acuză Rusia că a masat aproape 100.000 de soldați la frontiera ucraineană în vederea unei potențiale invazii și l-au amenințat pe Vladimir Putin cu sancțiuni „masive” și fără precedent dacă va ataca din nou Ucraina. Deși s-a arătat adeseori deranjat de prelungirea sancțiunilor economice de după anexarea Crimeei în 2014, președintele rus nu și-a modificat nici o clipă politica în privința Ucrainei, sancțiunile dovedindu-se un instrument ineficient.

Noile sancțiuni ar putea ajunge până la excluderea Rusiei din sistemul financiar internațional ori împiedicarea finalizării gazoductului Nord Stream 2, au dat de înțeles occidentalii.