ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții Cultului creștin Penticostal din România i-au adresat președintelui republicii o scrisoare în care îi solicită să permită deschiderea lăcașurilor de cult, după modelul altor țări europene care, deși au fost mult mai afectate decât România în timpul pandemiei, ulterior au ridicat restricțiile în toate domeniile, inclusiv în cel religios. Cererea este argumentată în baza dreptului la libertatea de gândire, de conștiință și de religie, prevăzut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Constituția României, drept care prevede libertatea unui om de a-și „manifesta religia sau convingerea în mod individual sau în colectiv, în public sau în particular, prin cult, învățământ, practici și îndeplinirea ritualurilor”.

„Vă informăm că bisericile penticostale s-au conformat dispozițiilor legale, respectând și aplicând măsurile și regulile impuse, în vederea prevenirii și combaterii coronavirusului. În perioada stării de urgență și în perioada stării de alertă, credincioșii penticostali au așteptat și așteaptă cu nerăbdare redeschiderea lăcașurilor de cult, unde să-și poată desfășura slujbele și se întreabă, tot mai insistent, când se vor putea aduna din nou în ele.

Odată cu anunțarea măsurilor de relaxare, credincioșii au așteptat să se poată aduna în casele lor de rugăciune, așa cum s-a întâmplat și în alte țări din Uniunea Europeană, mult mai afectate decât țara noastră, care totuși au redeschis bisericile. 

Considerăm un lucru bun că unele biserici își pot desfășura slujbele în aer liber, în curțile lor, dar menționăm că nu toate bisericile noastre au această posibilitate, unele neavând la dispoziție un asemenea spațiu, mai ales cele de la orașe. Marea problemă a slujbelor în aer liber este vremea nefavorabilă, care uneori ne obligă să întrerupem slujbele și poate fi un pericol real de îmbolnăvire.

Vă rugăm ca, în cel mai scurt timp, să căutați soluții pentru redeschiderea lăcașurilor de cult. Bisericile noastre vor respecta măsurile necesare pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus. 

Considerăm că redeschiderea lăcașurilor de cult este extrem de necesară pentru bunăstarea spirituală a credincioșilor noștri, cât și pentru a elibera o parte din tensiunea socială acumulată în această perioadă. Menționăm că actele de cult în bisericile noastre se oficiază cu participarea membrilor și nu au un caracter privat.

Având în vedere nevoile spirituale ale credincioșilor și dreptul fundamental, prevăzut atât de legile țării, cât și de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care statuează că „dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie” include libertatea unui om de a-și „manifesta religia sau convingerea în mod individual sau în colectiv, în public sau în particular, prin cult, învățământ, practici și îndeplinirea ritualurilor”, solicităm redeschiderea lăcașurilor de cult”, se arată în scrisoarea adresată joi lui Klaus Iohannis de reprezentanții Cultului Creștin Penticostal din România, pastorii Moise Ardelean și Simion Bumbar, conform documentului citat de Știri pe Surse
 
Cu o zi în urmă, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunțase la Digi24 că revenirea la oficierea slujbelor în interiorul lăcașurilor de cult nu se va lua în discuție la etapa din 15 iunie de diminuare a restricțiilor. La rândul său, președintele republicii a anunțat că vor fi redeschise mall-urile, sălile de fitness și alte spații, printre care nu a menționat lăcașurile de cult. 
Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews