ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul și ministrul de Externe moldovean Andrei Galbur a reconfirmat, marți, intenția Chișinăului de a promova includerea pe agenda Adunării Generale a ONU a unui subiect intitulat „Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, relatează moldpres.md.

Andrei Galbur s-a întâlnit la Chișinău cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, pentru a discuta despre situația actuală și perspectivele dialogului politic bilateral.

În contextul abordării subiectului prezenței militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Galbur a reconfirmat intenția de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui subiect suplimentar intitulat "Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova".

Andrei Galbur a subliniat faptul că această inițiativă nu vizează retragerea militarilor ruși care fac parte din forța trilaterală de menținere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea Transnistria.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declarația înaintată de deputații din Partidul Democrat în privința retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean. Președintele Igor Dodon se opune acestui demers.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, consideră ca este vorba despre "o acțiune neprietenoasă" care reflecta diviziunile existente între președinte și restul puterii executive de la Chișinău, iar ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost convocat pentru a oferi explicații.